ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντροαριστερά, οι πρωτοβουλίες Τεμπονέρα – Κατσέλη και η στάση Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντροαριστερά, οι πρωτοβουλίες Τεμπονέρα – Κατσέλη και η στάση Κασσελάκη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB σύμφωνα με την οποία οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προτιμούν στην πλειοψηφία τους το κόμμα να στραφεί στην Κεντροαριστερά, προκάλεσε νέο γύρο εσωκομματικών συζητήσεων γύρω από ένα θέμα που ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να κλείσει πριν το συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, και στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή τόνισε πως η πρόταση της ομάδας των τριών- Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος- για ένταξη στους Ευρωσοσιαλιστές δεν είναι πυροτέχνημα και θα πρέπει να αποφασίσει σχετικώς το τέταρτο συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στην ίδια γραμμή, άλλωστε, με τους τρεις, οι οποίοι έχουν ζητήσει κι εσωκομματικό δημοψήφισμα επί τούτου, βρίσκονται και άλλα μικρομεσαία, αλλά και πιο προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα τελευταία ανήκει κι ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέργιος Καλπάκης, ο οποίος στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, πως δεν είμαστε στην εποχή του ριζοσπαστισμού των μνημονίων και των πλατειών, αλλά σε μια εποχή που η ανασφάλεια της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, των πολέμων οδηγεί τον κόσμο να ζητά λύσεις στα καθημερινά προβλήματα:

«Πρέπει να δώσουμε προοδευτικές αριστερές λύσεις. Όσο κλείνουμε τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα θα αφήνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διεισδύει στο Κέντρο και τον Νίκο Ανδρουλάκη στην Κεντροαριστερά».

Αυτή η εσωκομματική αντιπαράθεση αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στις υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές από τη στιγμή, για παράδειγμα, που ο νυν ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί πως δεν σκοπεύει να ενταχθεί στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει Κεντροαριστερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Αντιπαραθετικά στην πρωτοβουλία για ένταξη στους Ευρωσοσιαλιστές, έρχεται και η πολιτική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Διονύσης Τεμπονέρας για σύμπτυξη προοδευτικών, αριστερών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις λένε χαρακτηριστικά στο CNN Greece πως δεν έχει καμία σχέση ακόμα και με ανάλογη πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Λούκα Κατσέλη, μολονότι έχει περισσότερα κοινά με την τελευταία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκκρεμεί το τελικό ΟΚ μερικών ακόμα προσωπικοτήτων ώστε να κοινοποιηθεί, πάντως πολύ νωρίτερα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Φεβρουαρίου, τα στενά κομματικά όρια του οποίου άλλωστε ξεπερνά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ