ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο που «ξεκλείδωσε» τα F35 για την Ελλάδα: Οι εκβιασμοί και τα τελεσίγραφα στην Τουρκία

Το παρασκήνιο που «ξεκλείδωσε» τα F35 για την Ελλάδα: Οι εκβιασμοί και τα τελεσίγραφα στην Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν λίγο πριν την αναχώρησή του από την Κρήτη, στις 6 Ιανουαρίου 2024 Evelyn Hockstein/Pool via AP

Μόνο όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίιπ Ερντογάν συνειδητοποίησε πως θα έμενε στον «άσσο» χωρίς νέα F16, χωρίς κιτ εκσυγχρονισμού για τα παλιά μαχητικά και με την Ελλάδα απέναντί του να έχει όχι μόνο Rafale, αλλά να λαμβάνει και το πράσινο φως για τα F 35, συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το οργιώδες παρασκήνιο, αποκαλύπτεται από διαρροές σε τουρκικά μέσα για τις πολύμηνες μυστικές διεργασίες που προηγήθηκαν της τελικής έγκρισης από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και από πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη.

Το τελεσίγραφο Μπάιντεν σε Ερντογάν

Όπως αποκαλύπτει η τουρκική έκδοση της DW, όταν στις 6 Ιανουαρίου ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συναντούσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, είχε στις βαλίτσες του ένα συστημένο τελεσίγραφο από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλινκεν λίγο πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στις 6 Ιανουαρίου 2024Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Τι έλεγε το κρυφό μήνυμα; Αν ο Ερντογάν αποφάσιζε να συνεχίσει το παζάρι και δεν προωθούσε άμεσα την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την εθνοσυνέλευση, τότε όχι μόνο το αίτημα για την πώληση των F-16 στην Τουρκία θα αφαιρούνταν από την κοινοποίηση προς το Κογκρέσο, αλλά θα προχωρούσε, ανεξάρτητα πλέον, η πώληση των F35 στην Ελλάδα, η οποία αποφασίστηκε στην Ουάσιγκτον πως δεν θα πρέπει να περιμένει άλλο. Ο Ερντογάν με απλά λόγια κινδύνευε να μείνει στον αέρα. Έχοντας χάσει τα πάντα. Οι Αμερικανοί είχαν βαρεθεί τα παιχνίδια.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία κατέθεσε το αίτημά της να αγοράσει 40 νέα F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού έναντι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μακρινό… 2021. Είχε προηγηθεί η βίαιη εκδίωξή της από την κοινοπραξία για τα F-35 νέας γενιάς.

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στη Σούδα

Την είδηση του τελεσίγραφου στον Ερντογάν, στον οποίο δόθηκαν λίγα 24ωρα για να αντιδράσει, μετέφερε σύμφωνα με πληροφορίες λίγες ώρες μετά στην Ελληνική πλευρά, ο ίδιος ο Μπλίνκεν ο οποίος προσγειώθηκε στη Σούδα.

Στην στρατηγική βάση που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στη Μεσόγειο εκεί όπου ήδη έχουν προσγειωθεί, τον Ιούλιο του 2022 τα πρώτα F35 στο πλαίσιο της άσκησης Poseidon Rage.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Σούδα της Κρήτης στις 6 Ιανουαρίου 2024Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Στην Κρήτη «κλείδωσε» όπως έλεγε ανώτερη Κυβερνητική πηγή στο CNN Greece και το πακέτο το οποίο περιλαμβάνει τη δωρεάν στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Αυτό απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης στην οικία του Πρωθυπουργού η οποία κράτησε μιάμιση ώρα.

Ο Μπλίνκεν ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, πως το αίτημα της Ελλάδας έχει αποσυνδεθεί από αυτό της Τουρκίας και έτσι από την Αθήνα εκείνες τις ώρες άρχισε να εκπέμπεται πως η χώρα μας δεν “ετεροκαθορίζεται” από τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Το χρονικό της «στροφής» Ερντογάν

Οι καθυστερήσεις που έπαιζε για μήνες ο Ερντογάν σταμάτησαν αμέσως μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν.

Στις 23 Ιανουαρίου έρχεται το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στις 25 Ιανουαρίου η υπογραφή Ερντογάν, ο οποίος παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει άλλες δύο εβδομάδες δεν έχασε λεπτό, ενώ το πρωί της Παρασκευής (26/01) δημοσιεύθηκε η απόφαση και στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβέρνησης,

Η αγωνία Ερντογάν είναι εμφανής, “τo αποτέλεσμα που θα έρθει το συντομότερο δυνατόν, θα συμβάλει στη διαδικασία της αποστολής των F-16 στην Τουρκία αλλά και την συντήρηση και την επισκευή των υπολοίπων. Το περιμένουμε.” δήλωσε την Παρασκευή στον τουρκικό Τύπο.

Την ίδια ώρα οι New York Times αποκάλυπταν ότι μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου έχουν ζητήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γραπτές εγγυήσεις ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να κλιμακώσει τις εντάσεις στο Αιγαίο ή να χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδας.

Για αντίστοιχες δεσμεύσεις πιέζει εδώ και εβδομάδες και η Αθήνα τονίζοντας πως “για την Ελλάδα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οποιοσδήποτε τέτοιος εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της χώρας.”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ