ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης προς αγρότες: Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές

Μητσοτάκης προς αγρότες: Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η απόκτηση των F-35 και η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια βρέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Είμαστε κυβέρνηση ανοιχτή στα κοινωνικά αιτήματα ακούμε και τους αγρότες που διαμαρτύρονται σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν είναι εξάλλου ελληνικό πρόβλημα αλλά σε όλη Ευρώπη. Θέλω να θυμίσω όμως ότι εμείς ήμασταν το κόμμα το οποίο στήριξε το αγροτικό εισόδημα μέσα από μια σειρά από πολιτικές και οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Και θα το τονίσω αυτό, θέλουμε πάντα να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα» σημείωσε. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι παρά τα προβλήματα, οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων σημειώνουν ρεκόρ κάθε χρόνο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απόκτηση των F-35 από τις ΗΠΑ και στην σχετική επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, λέγοντας πως η Ελλάδα εντάσσεται επίσημα στο πρόγραμμα των F35, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και μια σημαντική δωρεάν βοήθεια από τις ΗΠΑ. «Θεωρώ ότι η επιστολή αυτή είναι η καλύτερη επισφράγιση του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επιβεβαιώνει έμπρακτα ότι μία αξιόπιστη αλλά και δυναμική εξωτερική πολιτική μπορεί να έχει πολύ ουσιαστικό αντίκρισμα για τη μελλοντική θωράκιση της χώρας, ειδικά στον τομέα της ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δυνατότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην Κατερίνα Σακελαροπούλου.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο όπως είπε ξεδιπλώνεται. «Κινούμαστε σε πολλά παράλληλα επίπεδα. Τη συζήτηση έχει μονοπωλήσει το νομοσχέδιο για ισότητα στον πολιτικό γάμο αλλά μας απασχολούν και άλλα ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση στην Γ’ εκπαίδευση που προκαλεί αντιδράσεις κι έχει οδηγήσει σε αναταραχή στο χώρο των Πανεπιστημίων», είπε.

Στο σημείο αυτό επανέλαβε, ωστόσο, ότι «σκοπός δεν είναι μόνο να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαιδεύση αλλά να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο όπως έχουμε κάνει συστηματικά».

Στάθηκε, ακόμα, «στον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνηση πορεύεται σχετικά με τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, ειδικά απέναντι στο πρόβλημα της ακρίβειας, μια ακρίβεια η οποία φαίνεται να επιμένει» όπως είπε.

«Όπως σας έχω πει πολλές φορές, κάθε φορά που θα έχουμε πρόσθετες δημοσιονομικές δυνατότητες -αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς-, θα φροντίζουμε ώστε να αξιοποιούμε αυτό το δημοσιονομικό πλεόνασμα για στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές», συνέχισε και ανέφερε ως παράδειγμα την αύξηση του επιδόματος γέννας, στην οποία όπως είπε αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Εκλεγήκαμε για να μετουσιώσουμε σε πράξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αλλάζει την Ελλάδα», επεσήμανε.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, αναφορικά με τα F-35 και την επιστολή Μπλίνκεν, σημείωσε ότι «η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας είναι πολύ σημαντική και με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και ο ρόλος της ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή μας».

«Στη δημοκρατία οι κινητοποιήσεις είναι ένα μέσο έκφρασης της αντίθετης γνώμης και επομένως είναι θεμιτό, είναι κατανοητό», τόνισε.

«Αυτό όμως που πρέπει, επίσης να δεχόμαστε όλοι είναι ότι, για παράδειγμα στα πανεπιστήμια, δεν πρέπει να σταματάει η λειτουργία τους. Πρέπει να προστατευθεί και το δικαίωμα των σπουδαστών να τελειώσουν τις σπουδές τους, να προχωρήσουν, να μην χάσουν εξεταστική. Αυτό είναι σημαντικό», είπε για τα πανεπιστήμια.

«Στο θέμα του πρωτογενούς τομέα, του οποίου τη σπουδαιότητα για την Ελλάδα είναι σαφές ότι γνωρίζουμε όλοι, είναι πολύ σημαντικό να ενισχύεται συνεχώς. Όπως λέτε, έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα ήδη, πράγματι και εκεί είναι πολύ σπουδαίο να υπάρχει διάλογος, να γίνεται προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο, διότι έτσι εξασφαλίζουμε και την κοινωνική συνοχή. Θα έλεγα ότι αυτό είναι ίσως ένα μάθημα για όλους», είπε αναφορικά με τους αγρότες.

Τέλος, για τα μεταρρυθμιστικά νομοθετήματα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η κοινωνία πολλές φορές δείχνει τον δρόμο και ο νομοθέτης προσαρμόζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ