ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες: Κατατίθεται τροπολογία για πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα για δύο χρόνια

Αγρότες: Κατατίθεται τροπολογία για πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα για δύο χρόνια
Κινητοποιήσεις των αγροτών στη Λάρισα ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καταθέτει άμεσα τροπολογία, με την οποία προβλέπει πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα για τους αγρότες. Η αναστολή θα έχει διάρκεια δύο ετών.

Η τροπολογία θα κατατέθει στο νομοσχέδιο για την αθλητική βία που συζητείται στο κοινοβούλιο.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ουπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα ακολουθήσει μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί έτσι να αποκλιμωκαθούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που βρίσκονται εδώ και μέρες επί ποδός. Νωρίτερα άλλωστε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχει σημειώσει ότι η κυβέρνησή του είναι αυτή που στήριξε το εισόδημα των αγροτών.

Η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και γι αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Κυριακής συγκάλεσε ευρεία διυπουργική σύσκεψη και επί σχεδόν δύο ώρες έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης για τους πληγέντες στη Θεσσαλία από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο “μίνι Υπουργικό Συμβούλιο” υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν τουλάχιστον 10 Υπουργοί και Υφυπουργοί.

Οι Γιάννης Μπρατάκος, Άκης Σκέρτσος και Σταύρος Παπασταύρου, Λευτέρης Αυγενάκης, Χρήστος Τριαντόπουλος (ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από τη Θεσσαλία όπου είχε συναντήσει αγρότες), Θεόδωρος Λιβάνιος, Θάνος Πετραλιάς και Παύλος Μαρινάκης μεταξύ άλλων.

Ανάμεσά τους και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς η αστυνομία είναι αυτή που θα κληθεί να βρεθεί απέναντι στους αγρότες εφόσον οι κινητοποιήσεις διογκωθούν και η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να γίνουν λάθη.

Ανώτατα Κυβερνητικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το CNN Greece και συμμετείχαν στην σύσκεψη, τόνιζαν πως είναι απολύτως κατανοητό την ώρα που αγρότες στην Ευρώπη βγαίνουν στους δρόμους και διεκδικούν, κάτι αντίστοιχο να κάνουν και Έλληνες αγρότες, οι οποίοι πλήττονται από την κλιματική κρίση και την παγκόσμια ακρίβεια.

Αυτό το οποίο σημείωναν είναι πως είναι λογικό να υπάρχουν και παράπονα, ωστόσο το φαινόμενο που χτύπησε τη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές και ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα. Ανέφεραν ακόμη, πως ό,τι μπορεί να δώσει η Κυβέρνηση στους αγρότες για να τους στηρίξει το δίνει ήδη, χωρίς να αποκλείεται σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η Κυβέρνηση να επιδιώξει να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τον αγροτικό κόσμο στο θέμα του ενεργειακού κόστους και του πετρελαίου αν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος.

«Θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα των αποζημιώσεων»

Το CNN Greece απευθύνθηκε σε ανώτατη πηγή του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης σχετικά με το αίτημα αγροτών οι καταβολές των αποζημιώσεων να επιταχυνθούν και να γίνουν πριν τον Ιούνιο. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται εφικτό. Αυτό το οποίο τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, ήταν πως θα τηρηθεί απόλυτα το χρονοδιάγραμμα, κάτι το οποίο όπως σημείωναν δεν είναι μια απλή διαδικασία.

Όπως λένε από το Μαξίμου, μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί προκαταβολές 150 εκ. € για αποζημιώσεις σε φυτική παραγωγή (133,5 εκατ. € σε 33.000 δηλώσεις- Καλύπτουν το 90% των καλλιεργειών των δηλωθέντων στρεμμάτων) και ζωικό κεφάλαιο (16,5 εκατ. € σε 2.100 δηλώσεις). Αναφέρουν πως η καταβολή έγινε στον ταχύτερο δυνατό χρόνο (18 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για δηλώσεις για τη ζωική παραγωγή και 25 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για τη φυτική παραγωγή) και πως η εξόφληση αναμένεται να γίνει έως 30 Ιουνίου 2024.

Πηγές του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης, σημειώνουν πως το σύνολο των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 260 εκατ., ποσό που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μετά την αναγκαία άδεια από την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της Διυπουργικής Σύσκεψης, παρουσιάστηκαν στον Πρωθυπουργό όλες οι ενέργειες που έχει κάνει η Κυβέρνηση για να στηρίξει μέχρι τώρα τους αγρότες (σε επίπεδο φορολογίας, επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ρευστότητας του ΕΛΓΑ, μείωσης ΦΠΑ κ.α.) ενώ υπήρξε περιγραφή και όλων των δρομολογημένων δράσεων.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και ο τριπλασιασμός του ποσού για το γεωργικό αποθεματικό του 2024, ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ και οι κινήσεις για να διορθωθούν όλα τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης, όπως λέει η Κυβέρνηση, του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ