ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα ανοιχτά στο κόμμα - Οι υποψηφιότητες, τα χρονοδιαγράμματα και οι διαδικασίες

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα ανοιχτά στο κόμμα - Οι υποψηφιότητες, τα χρονοδιαγράμματα και οι διαδικασίες
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Εν αναμονή της υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης προς στο πρόσωπό του. Βασικό ζητούμενο παραμένει ο χρόνος που θα ανοίξουν τα «χαρτιά» τους οι υποψήφιοι, αλλά και το πόσοι θα είναι τελικά που θα διεκδικήσουν τη θέση.

Δεν αποκλείεται, δε, οι υποψηφιότητες αυτές να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή (25/2).

Σε κάθε περίπτωση, η ανάδειξη νέου προέδρου, θα πραγματοποιηθεί με διαδικασίες «εξπρές» και σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η πιο πιθανή ημερομηνία να είναι 10η Μαρτίου.

Αναπάντητα ερωτήματα - Μεγάλες προκλήσεις

Η ταχύτητα, ωστόσο, με την οποία εξελίσσεται η εσωτερική διαδικασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί ήδη εσωτερικές αντιδράσεις με βασικό επιχείρημα ότι ενδεχομένως ο χρόνος να μην είναι επαρκής για τη διεξαγωγή μιας τόσο σημαντικής διεργασίας.

Στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, κάνουν λόγο για πρωτοφανή διαδικασία, σε ό,τι αφορά την εκλογή ανάδειξης ηγεσίας ενός κόμματος.

Ποιος θα βρεθεί απέναντι στον Κασσελάκη;

Το μεγάλο ερώτημα, βεβαίως, που πλανάται πάνω από το συνέδριο, το οποίο συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή (23/2) είναι ποιος θα βρεθεί να σταθεί απέναντι στον κ. Κασσελάκη στις τετραπλές εκλογές (για πρόεδρο, Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές Επιτροπές και Οργανώσεις Μελών) που θα πραγματοποιηθούν, είτε στις 10 είτε στις 17 Μαρτίου.

Το πιθανότερο είναι πως ο Διονύσης Τεμπονέρας θα υποβάλει υποψηφιότητα, ύστερα κι από την αρχηγική είσοδο στο χώρο του συνεδρίου που πραγματοποίησε χθες Πέμπτη συνοδευόμενος από στελέχη που τον υποστηρίζουν.

Για τον κ. Τεμπονέρα, πάντως, και τη διακοπή της συνεργασίας του με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με την ιδιότητα του επιστημονικού συνεργάτη, στελέχη κοντά στον κ. Κασσελάκη μας έλεγαν βιτριολικά πως ήταν το μοναδικό μέλος της Πολιτικής Γραμματείας που είχε μια τέτοια ιδιότητα κι αναρωτιόνταν πόσο ηθικό ήταν να στερεί μια θέση εργασίας από κάποιο άλλο στέλεχος από τη στιγμή μάλιστα που έχει δικό του πετυχημένο δικηγορικό γραφείο, αλλά όχι και γραφείο στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ είτε στην πλατεία Κουμουνδούρου είτε στη Λεωνίδου.

Από την άλλη, στελέχη τα οποία στηρίζουν Τεμπονέρα βλέπουν τις νέες προεδρικές εκλογές ως ευκαιρία για να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για το ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές και γι’ αυτό τις χαρακτηρίζουν καλοδεχούμενες.

Από εκεί και πέρα ακούγεται το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη, τυχόν υποψηφιότητα της οποίας θα συνδεθεί αναπόφευκτα με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η οποία δείχνει να πιέζεται.

Αυξημένες πιθανότητες συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως φαβορί για την επανεκλογή του είναι ο κ. Κασσελάκης, όπως αυτό διαμορφώνεται κι από το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους 5.000 συνέδρους, με τους υποστηρικτές του να εκτιμούν πως το αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον 70%- 30% υπέρ του όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος κι εφόσον υπάρξει τελικώς αντίπαλος.

Είναι χαρακτηριστικό πως και πολλά στελέχη με αναφορά στον Νίκο Παππά θεώρησαν ενδεδειγμένη την επιλογή Κασσελάκη για τετραπλές εκλογές.

Από την άλλη, στελέχη τα οποία τον στήριξαν στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν «φασιστική» την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την έννοια πως στήθηκε γύρω από την αδιαμεσολάβητη σχέση του ηγέτη με το λαό, με την παράκαμψη της κομματικής ιεραρχίας.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Η παρέμβαση Τσίπρα που έβαλε νέα δεδομένα λίγη ώρα πριν την έναρξη του τέταρτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκασε το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, μετά την αρχική δυσφορία, να αλλάξει τακτική και σχεδιασμό, επιχειρώντας να την «αξιοποιήσει» στο μέτρο του δυνατού επιχειρώντας να ελέγξει τις εξελίξεις και εν τέλει το ίδιο το κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κασσελάκης πληροφορήθηκε την παρέμβαση Τσίπρα, την ώρα που έκανε πρόβα την εναρκτήρια ομιλία του. Τότε έσπευσαν οι λογογράφοι του προκειμένου να την προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες και να αξιοποιήσουν την παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος του διαδόχου του.

«Ευχαριστούμε πολύ τον Αλέξη», ήταν, άλλωστε, η αντίδραση στενού συνεργάτη του κ. Κασσελάκη, όπως πληροφορείται το CNN Greece, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως είχε υπάρξει κάποια πρότερη συνεννόηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι κι αλλιώς στο σχεδιασμό Κασσελάκη βρίσκονταν οι αλλαγές στα κομματικά όργανα τα οποία απηχούν την εποχή Τσίπρα και δεν τα ελέγχει στο βαθμό που θα ήθελε, αν και θα προτιμούσε να μην του είχε επιβάλει, τρόπον τινά, τον οδικό χάρτη ο προκάτοχός του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ