ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κινούμενη άμμο ο ΣΥΡΙΖΑ: Στοίχημα η ενότητα - Πώς διαμορφώνονται τα δύο στρατόπεδα

Σε κινούμενη άμμο ο ΣΥΡΙΖΑ: Στοίχημα η ενότητα - Πώς διαμορφώνονται τα δύο στρατόπεδα
Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Όλγα Γεροβασίλη (δεξιά) στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΙΝΤΙΜΕ / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σε κινούμενη άμμο μοιάζει να βρίσκεται για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ που καλείται ξανά να διατηρήσει την ήδη κλονισμένη από τις προηγούμενες κρίσεις, ενότητά του.

Η πρώτη εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου διχοτόμησαν το αριστερό κόμμα το οποίο προτού καλά καλά βρει τη θέση του στο νέο σκηνικό, τέθηκε πάλι σε δοκιμασία με τον κίνδυνο μιας νέας διάλυσης, να είναι ορατός. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένος, γεγονός που προκύπτει από τη διαμόρφωση των δύο στρατοπέδων των προεδρικών υποψηφίων, του Στέφανου Κασσελάκη και της κας Όλγας Γεροβασίλη, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει αύριο την υποψηφιότητά της.

ΣΥΡΙΖΑ: Με στήριξη Τσίπρα η υποψηφιότητα της Γεροβασίλη - «Κλείδωσε» η μονομαχία με Κασσελάκη

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογών, τα στελέχη έπειτα από μια σειρά παρακηνιακών διαβουλεύσεων, άρχισαν να χαράσσουν τις επόμενες κινήσεις τους και να συσπειρώνονται γύρω από τους δύο υποψηφίους.

Αρχικά, ο Διονύσης Τεμπονέρας, αν και έκανε ηγετική εμφάνιση στο συνέδριο, στη συνέχεια βγήκε από το κάδρο των υποψηφίων ανοίγοντας τον δρόμο στην κα Γεροβασίλη η οποία «κλείδωσε» ως το πρόσωπο που θα είναι ίσως και η μοναδική αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη με τη στήριξη μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία ολοκληρώνεται την Κυριακή. Οι εκλογές αναμένονται μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και θα γίνουν με διαδικασίες fast track.

Η μυστική συνάντηση των «8»

Καταλύτης των εξελίξεων σύμφωνα με το CNN Greece ήταν η συνάντηση των «8» που έγινε αμέσως μετά την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει το γάντι και να προκηρύξει τετραπλές εκλογές στο κόμμα και κράτησε μέχρι τα ξημερώματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Παππάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου αλλά και οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης.

Στο τραπέζι έπεσαν ονόματα υποψηφίων που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τον Στέφανο Κασσελάκη και οι περισσότεροι συμφώνησαν στην υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη.

Επαφές Γεροβασίλη με στελέχη

Ήδη από χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογών, η Όλγα Γεροβασίλη είχε ξεκινήσει κύκλο επαφών με στελέχη ανάμεσά τους και τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος δήλωσε ότι «κάνει στην άκρη για το κοινό καλό». Θετικά για την υποψηφιότητα Γεροβασίλη έχει τοποθετηθεί και το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

«Την περίοδο Κασσελάκη, το κόμμα κατρακυλά και πολιτικά και δημοσκοπικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι πολιτικά και οργανωτικά αφυδατωμένος», είπε με νόημα, επισημαίνοντας την ανάγκη ισχυροποίησης του κόμματος.

«Φυσικά θα υπάρξει αντιπαραθετική υποψηφιότητα στον Στέφανο Κασσελάκη», είπε στη συνέχεια, απαντώντας ότι «η Ολγα Γεροβασίλη θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο», πρόσθεσε.

Ποιοι στηρίζουν τον Κασσελάκη και ποιοι τη Γεροβασίλη

Στο πλευρό Κασσελάκη εξακολουθούν και παραμένουν στελέχη που τον στήριξαν στην ολιγόμηνη θητεία του και συγκεκριμένα η Θοδώρα Τζάκρη, η Δώρα Αυγέρη, ο Πέτρος Παππάς, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Ραλλία Χριστίδου.

Στο στρατόπεδο της κας Γεροβασίλη φαίνεται να συσπειρόνται οι: Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και Διονύσης Καλαματιανός. Πληροφορίες θέλουν στο στρατόπεδο Γεροβασίλη να έχει προσχωρήσει και ο Γιώργος Τσίπρας.

Κασσελάκης: «Είμαι ο τελευταίος που είμαι κολλημένος με την καρέκλα»

«Το κόμμα πρέπει να γίνει κόμμα μελών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο ρ/σ «Κόκκινο». Τόνισε, επίσης, ότι είναι «το τελευταίο άτομο που είναι κολλημένο με την καρέκλα του» και ότι θέλει να «προσφέρει στον τόπο» από μια θέση που θα έχει τη «νομιμοποίηση των μελών και της βάσης».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή του ομιλία, ο Στ. Κασσελάκης δήλωσε πως δεν σκοπεύει να αναφερθεί στους «πολιτικούς υπολογισμούς» και τις «σκέψεις», τονίζοντας ότι οι «αλλαγές που πρέπει να γίνουν» είναι για να «ταιριάξουν το κόμμα με την κοινωνία».

Υπογράμμισε, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να «ενώσει όλον τον προοδευτικό κόσμο, σε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία» και κάλεσε τον κόσμο του κόμματος να προσέλθει στο ανοικτό συνέδριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ