ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφιους έχουν - Συζητούν αν, πότε και πώς θα γίνουν εκλογές για πρόεδρο

ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφιους έχουν - Συζητούν αν, πότε και πώς θα γίνουν εκλογές για πρόεδρο
Η Όλγα Γεροβασίλη με τον Στέφανο Κασσελάκη κατά το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, μετά τις 11:00 είναι στραμμένα πλέον τα βλέμματα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές.

Το μεσημέρι αναμένεται η ψηφοφορία και οι αποφάσεις των συνέδρων για το αν και πότε θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη πρόεδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην άποψη αυτή εκτός από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτική Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο, φαίνεται ότι συγκλίνουν και πολλά από τα κορυφαία στελέχη, όπως ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργος Τσίπρας, ο Παύλος Πολάκης αλλά και ο Νίκος Παππάς.

Συνομιλώντας το πρωί της Κυριακής με δημοσιογράφους ο Νίκος Παππάς είπε ότι «όλα είναι στα χέρια των συνέδρων». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι αν το Συνέδριο αποτρέψει νέα εκλογή αρχηγού, τότε αυτομάτως ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου σύμφωνα με την καταστατική προθεσμία.

Με δεδομένες λοιπόν, από την μία την «απροθυμία» της πλειοψηφίας του συνεδρίου να «συρθεί» το κόμμα εκ νέου σε κάλπες και από την άλλη την καθαρή θέση του Στέφανου Κασσελάκη για εκλογή στις 10 Μαρτίου, με υβριδικό σύστημα, δηλαδή και με κάλπη και ψηφιακά, ουδείς μπορεί με σιγουριά να προβλέψει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης

Αν τελικά γίνει αποδεκτό το ψήφισμα από την πλειοψηφία ο κ. Κασσελάκης έχει την επιλογή της παραίτησης ώστε να προκαλέσει τις εκλογές προκειμένου να επιτύχει την «καθαρή λύση χωρίς υπονομεύσεις» που επιθυμεί.

Σύμφωνα με όσα λένε στο CNN Greece άνθρωποι που συνομίλησαν μαζί του τις τελευταίες ώρες, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι κάτι περισσότερο από προβληματισμένος.

Τους αναφέρει πως θα σεβαστεί την όποια απόφαση του συνεδρίου, ωστόσο δεν τους κρύβει πως αναμένει η υπονόμευσή του, ιδίως από στελέχη που δεν είναι βουλευτές και κατά τον ίδιο αναζητούν ρόλο, θα συνεχιστεί την επομένη ακόμα κι αν γίνουν προεδρικές εκλογές στις 10 Μαρτίου.

Το ότι, πάντως, επέλεξε να μιλήσει πριν τις ψηφοφορίες κατά πολλούς δείχνει επιμονή του στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών. Από την άλλη, η πρόταση του Νίκου Παππά στην ουσία να κριθεί ο κ. Κασσελάκης στο τακτικό συνέδριο του 2026 του δίνει μία διέξοδο, αν κι ο ίδιος επιθυμεί να τον κρίνουν μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2027. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το συνέδριο και δέσμευση ενότητας από όλους, έστω κι αν μία τέτοια ψηφοφορία θα έχει περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.

Εκτός όμως από το αν θα γίνουν τελικώς προεδρικές εκλογές, ζητούμενο αποτελεί και ο χρόνος διεξαγωγής τους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε ήδη οι εκλογές να γίνουν στις 10 Μαρτίου, με την Όλγα Γεροβασίλη πάντως μετά την ανακοίνωση της δικής της υποψηφιότητας, να σχολιάζει με νόημα πως το συνέδριο θα αποφασίσει μεν για το αν θα γίνει εκλογή ωστόσο «δεν είναι καταστατικό και δεν μπορεί να αλλάξει τη διαδικασία εκλογής, δηλαδή το σύστημα του ενός μήνα και το ότι αυτές πρέπει να γίνουν με κάλπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ