ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «παγίδα» των προεδρικών εκλογών – Οι εναλλακτικές του Κασσελάκη και τα σχέδια της Γεροβασίλη

Η «παγίδα» των προεδρικών εκλογών – Οι εναλλακτικές του Κασσελάκη και τα σχέδια της Γεροβασίλη
ΙΝΤΙΜΕ / ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος (αυτο)παγιδεύτηκε από την πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί ξανά στη βάση για την επαναβεβαίωση της προεδρίας του, αυτήν τη φορά με αντίπαλο την Όλγα Γεροβασίλη.

Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία του συνεδρίου δεν έχει τη διάθεση να συρθεί το κόμμα σε νέες εκλογές κι αυτό φάνηκε κι από την αντίδρασή του στις τοποθετήσεις στελεχών που στάθηκαν απέναντι σε νέες προεδρικές κάλπες.

Πολλοί σύνεδροι, εξάλλου, υπενθύμιζαν στο CNN Greece πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε πρόεδρο μόλις πέντε μήνες νωρίτερα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, αναμένεται να καταθέσει πρόταση για προεδρικές εκλογές και μόνο - όχι, δηλαδή, και για Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές Επιτροπές κι Οργανώσεις Μελών - στις 10 Μαρτίου με υβριδικό τρόπο, δηλαδή και μέσω της πλατφόρμας του isyriza, εξέλιξη που ήδη προκαλεί αντιδράσεις.

Από την άλλη, κατατίθεται ψήφισμα από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο - με τη στήριξη κορυφαίων στελεχών, όπως ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργος Τσίπρας, αλλά και της πλειοψηφίας των βουλευτών - ώστε να μην οδηγηθεί το κόμμα σε νέες προεδρικές εκλογές και να πραγματοποιηθούν μόνο για τις Νομαρχιακές και τις ΟΜ.

Αν γίνει αποδεκτό το ψήφισμα από την πλειοψηφία ο κ. Κασσελάκης έχει την επιλογή της παραίτησης ώστε να προκαλέσει τις εκλογές προκειμένου να επιτύχει την «καθαρή λύση χωρίς υπονομεύσεις» που επιθυμεί.

Όπως κι αν έχει, όμως, θα έχει πληγεί το αρχηγικό του προφίλ.

Στο μεταξύ και σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα με το άρθρο 39, η κυρία Γεροβασίλη έχει συμπληρώσει το ανώτατο όριο κοινοβουλευτικής θητείας και δεν έχει δικαίωμα να είναι ξανά υποψήφια βουλευτίνα.

Κάποιοι, μάλιστα, στο συνέδριο συνέδεαν αυτό το κώλυμα με την επιθυμία της αντιπροέδρου της Βουλής να γίνει πρόεδρος του κόμματος.

Στις 11 η ομιλία Κασσελάκη

Με ανάρτηση του στο Χ ο Στέφανος Κασσελάκης γνωστοποίησε ότι θα μιλήσει στο συνέδριο στις 11:00 το πρωί, πριν από τις ψηφοφορίες των συνέδρων.

«Ζητώντας την άδεια του Προεδρείου του Συνεδρίου μας, θα αλλάξω την ώρα της ομιλίας μου. Θα μιλήσω το πρωί στις 11:00, πριν από τις ψηφοφορίες των συνέδρων», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτηση που έκανε αργά τη νύχτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ