ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Λήξαν το θέμα σε τρεις προτάσεις στο κείμενο της πολιτικής απόφασης

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Λήξαν το θέμα σε τρεις προτάσεις στο κείμενο της πολιτικής απόφασης
«Όχι» σε νέες εσωκομματικές εκλογές είπε τελικά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ INTIME

Μετά από τέσσερις ημέρες εντάσεων και ανατροπών το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ολοκλήρωσε τις εργασίες του συμπυκνώνοντας την απόφασή του για τις εκλογές μετά την θυελλώδη 4ημερη συνεδρίαση σε κείμενο τριών προτάσεων. Την ίδια στιγμή ήρθε και το πρώτο σχόλιο για τις εργασίες, από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα 

«Ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι είχε να πει το είπε στη δήλωσή του. Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα», ήταν το σχόλιο του περιβάλλοντος του πρώην Πρωθυπουργού μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση του συνεδρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στο μεταξύ το Συνέδριο είπε «όχι» σε νέες εσωκομματικές κάλπες, με την πλειοψηφία των συνέδρων να υπερψηφίζει τη συμβιβαστική πρόταση των Σωκράτη Φάμελλου, Γιώργου Τσίπρα και Νίκου Παππά για μη εκλογή προέδρου, πρόταση που ενσωματώθηκε ακριβώς στο κείμενο της πολιτικής αποφάσης.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η ανασυγκρότηση του Εκτελεστικού Γραφείου το οποίο θα έχει τακτική λειτουργία και εξουσιοδοτείται από το συνέδριο να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος.

Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ολοκληρώθηκε, με τις ψηφοφορίες και την έγκριση των θέσεων και της πολιτικής απόφασης, καθώς και των Επιτροπών Δεοντολογίας και Οικονομικού Ελέγχου, ολοκληρώθηκε

«Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη»

Σύμφωνα με το κείμενο της πολιτικής απόφασης, «το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξή μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος».

Το «πινγκ πονγκ» ευθυνών και η επόμενη ημέρα

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάστηκε να αποσύρει την πρότασή του για κάλπες στις 10 Μαρτίου, μετά την συμβιβαστική παρέμβαση του Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος ζήτησε να μην γίνουν εκλογές και το Συνέδριο να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του προέδρου.

Η Όλγα Γεροβασίλη εξάλλου ζητώντας να μην γίνουν εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είχε επί της ουσίας αποσύρει την υποψηφιότητά της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, κάντε μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις».

Αμέσως μετά άρχισαν οι «διαρροές» από τα δύο στρατόπεδα των μονομάχων που επιδόθηκαν σε ένα «blame game» για το ποιος ήταν τελικά εκείνος που υποχώρησε.

Στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ανέφεραν πως «το συνέδριο ομόφωνα, ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο κι αποφάνθηκε ξεκάθαρα ότι έχουμε πρόεδρο, δεν χρειάζονται εκλογές και πάμε σε αλλαγές».

«Δεν υπήρξε θετική κατάθεση υποψηφιότητας. Η κυρία Γεροβασίλη δεν μίλησε στο κλείσιμο για κατάθεση υποψηφιότητάς της. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυρία Γεροβασίλη δεν ήθελε εκλογές στις 10 Μαρτίου» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στην ουσία αυτό που λένε στενοί συνεργάτες του κ. Κασσελάκη είναι πως «παρείλκε η ψηφοφορία επί της πρότασης του προέδρου από τη στιγμή που η κυρία Γεροβασίλη στη δική της πρόταση είχε ουσιαστικά αποσύρει την υποψηφιότητα της λέγοντας: ''Κάνε μόνος σου τις εκλογές στις 10 Μαρτίου''».

Από την πλευρά τους, στελέχη τα οποία στηρίζουν την κυρία Γεροβασίλη υποστηρίζουν πως «η αντιπρόεδρος της Βουλής δεν είχε αποσύρει την υποψηφιότητά της, αλλά ζητούσε να γίνουν καταστατικά οι εκλογές στις 30 Μαρτίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ