ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου» για το 2024

Υπογραφή «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου» για το 2024
Οι σημαίες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου EUROKINISSI

Το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου» για το 2024 υπεγράφη στις 20 Φεβρουαρίου στο Κάιρο της Αιγύπτου, το οποίο αποτελεί συνέχεια του σχεδίου που είχε συναφθεί το 2023. 

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

  • Συμμετοχή μέσων και προσωπικού σε κοινές και εθνικές ασκήσεις.
  • Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα Πληροφοριών, Διαχείρισης Κρίσεων, Αντιμετώπισης Καταστροφών και Κυβερνοασφάλειας.
  • Πραγματοποίηση συνεκπαιδεύσεων με χρήση εξομοιωτών στο Κέντρο Εξομοιωτών Αρμάτων Μάχης στην Αλεξανδρούπολη.
  • Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της Αεράμυνας.
  • Προγραμματισμό του 6ου Τριμερούς Στρατιωτικού Διαλόγου.

Με την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, εμβαθύνεται περαιτέρω η ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών στο πλαίσιο του αμυντικού τους συντονισμού και επαυξάνεται η διαλειτουργικότητά τους, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου ως πυλώνων ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Το «Κοινό Σχέδιο Δράσης» υπεγράφη από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ ταξίαρχο Βασίλειο Τσάμη, τον Chief of Strategic Planning Branch του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Brigadier General Mohamed Saad Al Bayomi και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας αντισυνταγματάρχη Δημήτριο Παναγίδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ