ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σημαίνει το «φιλί ανακωχής» Κασσελάκη με Γεροβασίλη – Θέμα και με την Ανοιχτή Πόλη

Τι σημαίνει το «φιλί ανακωχής» Κασσελάκη με Γεροβασίλη – Θέμα και με την Ανοιχτή Πόλη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με την αντιπρόεδρο της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα στις 28 Φεβρουαρίου 2024 ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Φιλί ανακωχής μέχρι την επόμενη κρίση χαρακτηρίζουν πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αυτό που αντάλλαξαν ο Στέφανος Κασσελάκης και η Όλγα Γεροβασίλη κατά τη χθεσινή (Τετάρτη) γενική απεργία.

Σύμφωνα με στελέχη που είναι κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η πλευρά Γεροβασίλη- πίσω από την οποία βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα- δεν έχει άλλη επιλογή ύστερα από το κλίμα που διαμορφώθηκε στο συνέδριο και τις αποφάσεις που έλαβε, παρά να βάλει τα μαχαίρια στα θηκάρια.

Από την άλλη, η εσωκομματική αντιπολίτευση επιμένει πως δεν δόθηκε καμία λευκή επιταγή, πως όλα θα κριθούν στις ευρωεκλογές και περιμένει να δει το εύρος των αλλαγών και τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο κ. Κασσελάκης για τους γραμματείς, την Πολιτική Γραμματεία και το Εκτελεστικό Γραφείο.

Ό,τι είναι να γίνει, πάντως, πρέπει να γίνει γρήγορα γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρατεύεται στις 13 Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει πως η Κεντρική Επιτροπή που θα επικυρώσει ή όχι τις προτάσεις Κασσελάκη πρέπει να συνεδριάσει (μέχρι) το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαρτίου.

Τα σενάρια για τον νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως κι αν έχει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πληθώρα εισηγήσεων, με επικρατέστερο σενάριο αυτήν τη στιγμή την παραμονή της Ράνιας Σβίγκου στην θέση της γραμματέα, αλλά την αντικατάσταση του αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργου Βασιλειάδη.

Αν επιλεγεί κάποιο στέλεχος με πείρα από τον κομματικό οργανισμό, φαβορί θεωρούνται η Ρένα Δούρου κι ο Πάνος Ρήγας.

Ακούγεται, ωστόσο, πολύ έντονα πως στο τέλος ο κ. Κασσελάκης θα επιλέξει κάποιο νέο στέλεχος το οποίο θα είναι διατεθειμένο, όπως λένε χαρακτηριστικά στο CNN Greece άνθρωποι κοντά στον πρόεδρο, να βρίσκεται την ίδια ημέρα στην Αλεξανδρούπολη και στο Ηράκλειο, να οργώσει δηλαδή τη χώρα και να ανασυγκροτήσει τις Οργανώσεις Μελών και τις Νομαρχιακές Επιτροπές.

Ως προς την Πολιτική Γραμματεία, πιθανώς το έργο Κασσελάκη να διευκολυνθεί από παραιτήσεις μελών της όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σε σχέση, εξάλλου, με το Εκτελεστικό Γραφείο εκεί οι καρέκλες είναι λιγότερες και οι περισσότερες κατειλημμένες από θεσμικούς παράγοντες, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία να μπορεί να επιλέξει ένα με δύο στελέχη.

Παραλλήλως, θεωρείται πιθανή η συγκρότηση Εκλογικής Επιτροπής, όχι μόνο κεντρικής αλλά και σε νομαρχιακό επίπεδο, ενόψει των ευρωεκλογών, κίνηση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτότυπη αν υλοποιηθεί, αφού το ίδιο συνέβαινε κι επί Τσίπρα.

Η ανάρτηση που άναψε φωτιές με την Ανοιχτή Πόλη

Την ίδια ώρα, υπάρχει γκρίνια στην Κουμουνδούρου με αφορμή αναπαραγωγή από τη σελίδα στο facebook της Ανοιχτής Πόλης ανάρτησης του Νάσου Ηλιόπουλου για τα Τέμπη, η οποία πάντως αποδόθηκε σε λάθος από αυτόν που την έκανε.

Η δικαιολογία, ωστόσο, δεν κρίνεται επαρκής αφού είναι γνωστό πως στη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα- δεν αναφερόμαστε στους δημοτικούς συμβούλους- δεν είναι λίγοι εκείνοι που λοξοκοιτάζουν προς τη Νέα Αριστερά.

Τα σκάγια, μάλιστα, παίρνουν και τον Κώστα Ζαχαριάδη, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, ιδίως μετά από άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα με το οποίο υποστηρίζει, ανάμεσα σε άλλα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνεται και δεν εμπνέει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ