ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η «βελούδινη» αντικατάσταση Πολάκη και οι ... κασσελίστας του πρωινού καφέ

ΣΥΡΙΖΑ: Η «βελούδινη» αντικατάσταση Πολάκη και οι ... κασσελίστας του πρωινού καφέ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

«Όλα τα σφυριά πρέπει να χτυπάνε στο ίδιο αμόνι».

Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζουν πηγές της Κουμουνδούρου στο CNN Greece τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (01/03) και οι οποίες σηματοδοτούν την προσπάθεια, από τη μία, θεσμικής ενδυνάμωσης του Στέφανου Κασσελάκη με στελέχη που έχουν ευθεία αναφορά στον ίδιο κι από την άλλη διεύρυνσης με στελέχη που είτε ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί τους πριν μερικές ημέρες- χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Όλγα Γεροβασίλη που θα μετέχει πλέον στο Εκτελεστικό Γραφείο- είτε είναι αυτονομημένα, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος κι ο Νίκος Παππάς οι οποίοι επίσης θα συμμετέχουν στο ΕΓ.

Στους αποκαλούμενους «κασσελίστας» ανήκει ο νέος συντονιστής του Οργανωτικού Γραφείου- αντικαθιστά, στην ουσία, τον παραιτηθέντα αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη-, και σύμβουλος εκκλησιαστικής πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βουλγαράκης, το δύσκολο έργο του οποίου ξεκινά άμεσα.

Η εκλογή συντονιστών και η μάχη των ευρωεκλογών

Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές ανάδειξης συντονιστών Οργανώσεων Μελών και Νομαρχιακών Επιτροπών, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα γίνουν μόνο διά ζώσης ή και ψηφιακά όπως επιθυμεί ο κ. Κασσελάκης.

Στη συνέχεια, το Οργανωτικό Γραφείο καλείται να διοργανώσει τις προκριματικές εκλογές για τις ευρωεκλογές, να συντονίσει την προεκλογικό αγώνα των ευρωβουλευτών, ενώ το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί το καταστατικό συνέδριο.

Οι ... κασσελίστας στον «πρωινό καφέ»

Αξίζει να σημειωθεί πως το διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο θα έχει τη μορφή και πρωινού καφέ και σε αυτό η παρουσία των «κασσελίστας» διευρύνεται με τη συμμετοχή και των Βαγγέλη Αποστολάκη, Γιάννη Μπουρνού και Πάνου Ρήγα, πέρα βεβαίως από την Θεοδώρα Τζάκρη που θα εξακολουθεί να συμμετέχει σε αυτό ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως και η Δώρα Αυγέρη ως εκπρόσωπος Τύπου μέχρι να αντικατασταθεί προκειμένου να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών ως υποψήφια.

Ενισχυμένος βγαίνει κι ο κ. Παππάς, ο οποίος θα βρει στο ΕΓ τον καλό του φίλο, με τον οποίο συνεργάστηκαν και στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρη Κρέτσο.

«New entry» είναι και η Κυριακή Μάλαμα, η οποία με τη ενωτική της ομιλία την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο δεν κέρδισε μόνο τους συνέδρους, αλλά και την εμπιστοσύνη του κ. Κασσελάκη.

Στο ΕΓ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δύο επίσης ενωτικές παρουσίες.

Η «βελούδινη» αντικατάσταση Πολάκη

Ως προς την αντικατάσταση του Παύλου Πολάκη από τη θέση του συντονιστή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έγινε προσπάθεια αυτή να είναι βελούδινη, με τον βουλευτή Χανίων να τοποθετείται τομεάρχης Διαφάνειας, θέση για την οποία οι περισσότεροι στο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι είναι πιο κατάλληλος.

Η αναβάθμιση, εξάλλου, της Μαρίνας Κοντοτόλη στη θέση της τομεάρχη Ανάπτυξης- αναπληρώτριας τομεάρχη Οικονομικών θεωρείται κλείσιμο του ματιού στον σύντροφό της Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος είναι μία από τις πιο δυνατές φωνές αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη.

Άνοιγμα στους πασοκογενείς που έχουν αυτονομηθεί με αφορμή και το αίτημά τους για ένταξη στους Ευρωσοσιαλιστές εκτιμάται πως είναι και η ανάληψη της θέσης του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον Θάνο Μωραΐτη, ο οποίος αντικαθιστά τον Γιώργο Τσίπρα που θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμηση ή και προσδοκία όλων στην Κουμουνδούρου είναι η σημερινή- στις 10.30- παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση της «Καθημερινής» για τα πενηντάχρονα της μεταπολίτευσης να κινηθεί στους ίδιους ενωτικούς ρυθμούς.

Κανείς, ωστόσο, δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά πως αυτό θα συμβεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ