ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι εν μέσω ρωσικής επίθεσης: Το χρονικό και οι διεθνείς αντιδράσεις

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι εν μέσω ρωσικής επίθεσης: Το χρονικό και οι διεθνείς αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οδησσό

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό, οργανώθηκε κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, ωστόσο η αναπάντεχη έκρηξη ρωσικού πυραύλου την ώρα της συνάντησης του με τον Β. Ζελένσκι, σκόρπισε ανησυχία.

Ευτυχώς, από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί αξιωματούχων παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική επίθεση έλαβε χώρα σε κοντινή απόσταση από το κονβόι του Ουκρανού προέδρου, κοντά στην ελληνική αποστολή.

Συγκεκριμένα, ο ρωσικός πύραυλος έπληξε την Οδησσό, την ώρα που οι Μητσοτάκης - Ζελένσκι είχαν συναντηθεί στο λιμάνι. Ακούστηκαν σειρήνες και στη συνέχεια η έκρηξη.

«Ημασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός για την επίθεση και συνέχισε:

«Λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη. Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας», περιέγραφε ο κ. Μητσοτάκης.

Λίγο αργότερα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εξέφραζαν την ισχυρή καταδίκη τους στη σημερινή επίθεση στην Οδησσό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού.

Συνάντηση υπό άκρα μυστικότητα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έφθασε οδικώς στην Οδησσό από την Μολδαβία, σε μια επίσκεψη που οργανώθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα.

Στις 11:40 καθώς ο κ. Ζελένσκι ξεναγεί τον Μητσοτάκη, ενεργοποιήθηκαν σειρήνες και τρια λεπτά αργότερα, ακούγεται η εκρηξη.

Βίντεο ντοκουμέντο από την έκρηξη στην Οδησσό: «Ήμασταν κοντά στο ωστικό κύμα» περιγράφει Έλληνας

Το βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης έκανε το γύρο του κόσμου, ενώ μέλος της ελληνικής αποστολής περιέγραφε την έκρηξη.

«Ετοιμαζόμασταν να μπούμε στο βαν. Όταν ακούσαμε την έκρηξη, ένα μπουμ και είδαμε μαύρο καπνό. Με το ωστικό κύμα, καταλάβαμε πως είναι πολύ κοντά. Αμέσως επικοινωνήσαμε με τις οικογένειές μας». έλεγε μέλος της ελληνικής αποστολής και συνέχισε:

«Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κρίθηκε πως για λόγους ασφαλείας πρέπει να δοθούν στις 17:00, στο Βουκουρέστι. Για να έχει ήδη αποχωρήσει από την περιοχή, καταρχάς οδικώς και μετά αεροπορικώς ο Πρωθυπουργός και στο μεταξύ, να έχει μετακινηθεί και ο κ. Ζελένσκι».

Η αντίδραση της Μόσχας για την πυραυλική επίθεση στην Οδησσό: «Ο στόχος επετεύχθη»

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, η Ρωσία εξαπέλυσε μια επιτυχή επίθεση σε υπόστεγο με ουκρανικά θαλάσσια drones στο λιμάνι της Οδησσού. «Ο στόχος επετεύχθη. Ο στόχος χτυπήθηκε», είναι η αντίδραση του υπουργείου Άμυνας, όπως τη μεταφέρει το ίδιο μέσο.

Το θέμα της επίθεσης στην Οδησσό σήμερα είναι πρώτο θέμα στα ρωσικά πρακτορεία, τα οποία μάλιστα μεταφέρουν μια ανακοίνωση από το Υπ. Άμυνας, η οποία όμως υπάρχει μόνο σε αυτά και δεν έχει μέχρι στιγμής ανέβει ούτε καν στην ιστοσελίδα του ίδιου του ρωσικού Υπουργείου.

Τα διεθνή ΜΜΕ για την επίθεση κοντά στην αποστολή Μητσοτάκη στην Οδησσό

Τα ουκρανικά αλλά και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κάλυπταν το περιστατικό με έκτακτα δελτία ειδήσεων, ενώ οι ξένοι ηγέτες προχώρησαν σε καταδικαστικές δηλώσεις.

Σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times αναφέρουν στον τίτλο: «Ρωσικός πύραυλος παραλίγο να χτυπήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Παράλληλα, το διεθνές μέσο τονίζει ότι «οι δύο ηγέτες βρίσκονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά όταν το λιμάνι της Οδησσού χτυπήθηκε».

dimosieuma Financial Times

Το δημοσίευμα των Financial Times

H Washington Post δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ρωσικός πύραυλος χτυπά κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό».

«Ενα ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην πόλη της Οδησσού, όπου ο πρόεδρος συναντιόταν με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη», γράφει το αμερικανικό μέσο.

Η γαλλική Le Monde στις live εξελίξεις της για τον πόλεμο στην Ουκρανία έβαλε στον τίτλο την επίθεση στην Οδησσό.

«Η Ρωσία επιτίθεται στην πόλη της Οδησσού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ελληνα πρωθυπουργού», αναφέρεται.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN αναφέρει στον τίτλο δημοσιεύματος για το περιστατικό: «Ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κοντά στον Ζελένσκι και την αποστολή του Ελληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό».

Το CNN που επικαλείται πηγή, σημειώνει ότι «η αυτοκινητοπομπή των δύο ηγετών αισθάνθηκε τον αντίκτυπο του πλήγματος».

dimosieuma cnn.com2.jpg

Το δημοσίευμα του cnn.com

Το βρετανικό BBC μεταδίδει με τη σειρά του ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στην Οδησσό καθώς ο Ζελένσκι συναντιόταν με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

dimosieuma bbc.jpg

Το δημοσίευμα του BBC

Eυχαριστίες Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη για τη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας

Τις ευχαριστίες της αμερικανικής κυβέρνησης για για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Kαταδικάζουν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ την πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

Την ρωσική επίθεση επίθεση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό για την συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασαν με μήνυματά τους μέσω Χ, πρώηνTwitter, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ.

Τζεντιλόνι: «Ντροπή»

Έντονη καταδίκη για την ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού, εκφράζει με ανάρτησή του στο «Χ», o Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Αναρτώντας βίντεο κατά τη διάρκεια μνημόσυνης τελετής για τα θύματα πρόσφατης ρωσικής επίθεσης στην πόλη της Οδησσού, στην οποία συμμετείχαν ο Β. Ζελένσκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, μαζί με την ελληνική αποστολή, ο Π. Τζεντιλόνι έγραψε τα εξής: «Τα ρωσικά drones στην Οδησσό κατά της αυτοκινητοπομπής του Ουκρανού Προέδρου, Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού, Μητσοτάκη.

Βρέθηκαν μαζί εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων μιας άλλης ρωσικής επίθεσης. Ντροπή!» .

Μελόνι: Η ρωσική πράξη εκφοβισμού δεν θα παράξει κανένα αποτέλεσμα

«Εκφράζω την σαφέστερη δυνατή καταδίκη μου, για την επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα στην Οδησσό, κατά την συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» υπογράμμισε, σε γραπτή της δήλωση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Η πολλοστή αυτή ρωσική πράξη εκφοβισμού δεν θα παράξει κανένα αποτέλεσμα και δεν θα αποδυναμώσει την ουκρανική αντίσταση, στο πλευρό της οποίας τάσσονται η Ιταλία και η κυβέρνησή της, χωρίς καμία οπισθοχώρηση», πρόσθεσε η Μελόνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ