ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιορισμοί σε Airbnb και Golden Visa για «απελευθέρωση» ακινήτων - Τι εξετάζει το Μαξίμου

Περιορισμοί σε Airbnb και Golden Visa για «απελευθέρωση» ακινήτων - Τι εξετάζει το Μαξίμου

Ακίνητα στην Αθήνα

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Να βάλει φρένο στις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στην αγορά ακινήτων από το πρόγραμμα της Golden Visa και από την πλατφόρμα του Airbnb σχεδιάζει η Κυβέρνηση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει να υιοθετήσει πρόταση του ΠΑΣΟΚ η οποία εκτιμάται πως έχει τη δυναμική να επηρεάσει την διαθεσιμότητα των σπιτιών προς ενοικίαση. 

Το ενδεχόμενο συναίνεσης στο στεγαστικό δεν αναμένεται όμως να οδηγήσει σε εκεχειρία στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Τα κεφάλαια των 4,3 δισ. και οι στρεβλώσεις στην αγορά

Μπορεί από το 2021 έως το 2023 τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της Golden Visa να ξεπέρασαν σύμφωνα με πληροφορίες τα 4,3 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν δημιούργησε το πρόγραμμα και στρέβλωση στην αγορά.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πραγματοποιηθεί κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και στον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Η ενδιαφέρουσα πρόταση Ανδρουλάκη

Όλα δείχνουν πως στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση Ανδρουλάκη να υπάρχει καθιέρωση αυστηρότερων όρων για τα ακίνητα που έχουν πουληθεί μεσω golden visa, ώστε να μην διατίθενται προς βραχυχρονια μισθωση.

Οι κάτοχοι αυτών των ακινήτων θα οδηγηθούν, εφόσον δεν τα κατοικούν, στη λύση της παραδοσιακής μακροχρόνιας μίσθωσης.

Από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήριζε την πρόταση ενδιαφέρουσα, αντιλαμβανόμενο πως το στεγαστικό, τα δυσθεώρητα ενοίκια, μαζί με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, αποτελούν τα δύο πιο σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, πολλοί εκ των οποίων ζουν με τον βασικό μισθό, την ώρα που πολλά νέα ζευγάρια αδυνατούν να προχωρήσουν στη ζωή τους.

20.000 τα ακίνητα του προγράμματος της Golden Visa

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Ελλάδα 20.000 ακίνητα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Golden Visa, αλλά μόνο το 6% από αυτά χρησιμοποιείται.

Αυτό σημαίνει πως μόλις 1.200 από τα 20.000 ακίνητα κατοικούνται στην πραγματικότητα από τους ιδιοκτήτες τους και πως 18.800 διαμερίσματα που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν την αγορά, ιδίως σε μεγάλες πόλεις, παραμένουν αναξιοποίητα.

Όλα αυτά την ώρα που στην χώρα 125.000 διαμερίσματα βρίσκονται σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, 13.000 εκ των οποίων μόνο στο Δήμο Αθηναίων, π.χ. 5.000 airbnb μόνο στο Κουκάκι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνολικά 212.000 σπίτια λείπουν αυτή την ώρα από την αγορά ακινήτων.

Όλα αυτά τα στοιχεία δεν περνούν απαρατήρητα από την Κυβέρνηση. Αν συνδυαστούν δε με την καταγγελία πως κάποιοι εκμεταλλεύονται το πρόγραμμα, το ζήτημα παίρνει άλλη διάσταση.

Μια «μπίζνα» σε βάρος της νέας γενιάς

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει λόγο για ζήτημα στο κίνητρο της αγοράς. Αμφισβητεί πως πολλοί ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα golden visa και εκτιμά πως τελικά αρκετοί από αυτούς που αγοράζουν τα ακίνητα τα κάνουν από την επόμενη ημέρα Airbnb σε συνεργασία με εγχώριους κατασκευαστές.

«Δεν τη θέλουμε εμείς αυτήν την μπίζνα. Είναι εις βάρος του λαού μας, εις βάρος της νέας γενιάς», δήλωσε πρόσφατα ο κ.Ανδρουλάκης για να συμφωνήσει ο Πρωθυπουργός.

Με το ΠΑΣΟΚ μάλιστα να αντιπροτείνει πως αν κάποιοι θέλουν golden visa, να επενδύσουν στην έρευνα, στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, μια νέα golden visa δηλαδή για άμεσες ξένες επενδύσεις σε άλλους τομείς και όχι απαραίτητα στα ακίνητα.

Όλα αυτά την ώρα που η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης καταργούν το θεσμό.

Στο στόχαστρο και οι υπερκορεσμένες γειτονιές της Αθήνας

Η Κυβέρνηση εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες τη μορφή που θα έχει αυτή η παρέμβαση. Στο στόχαστρο και γειτονιές της Αθήνας όπου πλέον υπάρχει υπερκορεσμός και δεν μένουν πια μόνιμοι κάτοικοι, αλλά μόνο τουρίστες, γειτονιές που δεν έχουν πλέον κανέναν τοπικό χαρακτήρα. Μάλιστα διαμηνύεται πως στο ζήτημα των παρεμβάσεων στο airbnb αναμένεται και σύμπλευση με τον Δήμο Αθηναίων.

Τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα αφορούν κυρίως τρεις εθνικές ομάδες οι οποίες χρησιμοποιούν κατά κόρον το πρόγραμμα golden visa στη χώρα μας.

Τους Κινέζους με το 56% των αιτήσεων, τους Τούρκους με 1.432 αιτήσεις και τους Λιβανέζους με 775 αιτήσεις τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να έρθει και το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα αυξάνει το όριο επένδυσης για την απόκτηση της Golden Visa προκειμένου να μπει φρένο στην αγορά ακινήτων από το εξωτερικό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει πως η αύξηση του ορίου επένδυσης μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 800.000 ευρώ για συγκεκριμένες περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ