ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο μήνυμα Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά και το «σαρδάμ»

Το νέο μήνυμα Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά και το «σαρδάμ»
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν X

Μετά τις εθνικιστικές κορώνες και τις προκλητικές δηλώσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ένα νέο μήνυμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μιλώντας στο παραδοσιακό δείπνο ιφτάρ, το οποίο παρέθεσε στους ξένους πρεσβευτές στην Άγκυρα κατά την έναρξη του Ραμαζανιού.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την ομιλία του ανέφερε «ευχόμαστε το αρνητικό κλίμα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, να αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από τη Διεύθυνση της τουρκικής προεδρίας διευκρίνισαν πώς στο κείμενο της ομιλίας αναφέρεται η λέξη «θετικό» και όχι αρνητικό όπως ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έρχεται μία ημέρα μετά τον νέο γύρο του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην Υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον Τούρκο ομόλογό της , Μπουράκ Ακσαπάρ .

Στο Κοινό Ανακοινωθέν επαναβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών για συνέχιση της διαδικασίας προσέγγισης υπογραμμίζοντας ότι «επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, διερευνώντας επιπλέον τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας»

Στη συγκεκριμένη συνάντηση , η οποία έλαβε χώρα στην Άγκυρα χαρτογραφήθηκαν οι διμερείς σχέσεις , τα περιφερειακά ζητήματα ενώ στρώθηκε το έδαφος για το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μαϊο.

«Μεγάλο αγκάθι παραμένει η ΑΟΖ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι » τόνισε χαρακτηριστικά «το μεγάλο αγκάθι είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο . Αν δεν λυθεί το θέμα της ΑΟΖ μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε » ενώ πρόσθεσε ότι « αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα δεν εξακολουθεί να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα».

Υπέβαλε στον Ερντογάν τα διαπιστευτήριά του ο νέος πρεσβευτής της Ελλάδας

Νωρίτερα , ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα Θεόδωρος Μπιζάκης υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Τουρκίας . Ο πρέσβης Μπιζάκης , ο οποίος συμμετείχε στο δείπνο ιφτάρ που παρέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό Μέγαρο , υπηρετεί στην τουρκική πρωτεύουσα από τις 12 Δεκεμβρίου, προερχόμενος από τη θέση επιτετραμμένου στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

mpizakis.jpg

O πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα Θεόδωρος Μπιζάκης μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Προφίλ Χ

Επιμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους ο Ερντογάν

«Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση αγνοώντας τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και την κυριαρχική ισότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» , ανέφερε κατά την ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Άγκυρας με τους αναλυτές να εκτιμούν πώς το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Α. Ολγκιν Κουεγιάρ θα είναι δύσκολο καθώς τα όρια που θέτει ο Τούρκος Πρόεδρος για τη λύση του Κυπριακού παραβιάζουν το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα ο ένοικος του Λευκού Σαράι δήλωσε ¨η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός μας στόχος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ