ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ για άρση ασυλιών για τα Τέμπη και οι αναθέσεις των «ορφανών» νομών

Η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ για άρση ασυλιών για τα Τέμπη και οι αναθέσεις των «ορφανών» νομών

Βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Στην άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, αλλά και του πρώην υφυπουργού του, Γιώργου Καραγιάννη, καθώς και του νυν υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κατά τη σημερινή (Τετάρτη) συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως πληροφορείται το CNN Greece, όπου κοινό συμπέρασμα ήταν πως η σύσταση προανακριτικής επιτροπής δεν θα ωφελούσε σε κάτι από τη στιγμή που η συμπολίτευση της ΝΔ, όπως φάνηκε κι από τις εργασίες της εξεταστικής και το πόρισμα στο οποίο κατάληξε, δεν θα συναινούσε στην παραπομπή των τριών υπουργών.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η άρση της ασυλίας είναι νομικώς εφικτή με την ψήφιση ερμηνευτικής δήλωσης από τη Βουλή, σύμφωνα με την οποία τα αδικήματα τελέστηκαν διά παραλείψεως κι επομένως δεν έχει εφαρμογή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Αναθέσεις των «ορφανών» από βουλευτές νομών

Κατά την ίδια συνεδρίαση, πέρα από τον καλύτερο συντονισμό και την ανάγκη μεγαλύτερης παρουσίας των βουλευτών στη Βουλή, δόθηκαν κι αναθέσεις για τους «ορφανούς» νομούς, αυτούς δηλαδή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κοινοβουλευτική παρουσία.

Οι αναθέσεις έγιναν με βάση τη χωρική και τομεακή γειτνίαση.

Για παράδειγμα, ο Παύλος Πολάκης θα ασχολείται και με τα ζητήματα υγείας των νομών Ρεθύμνης και Λασιθίου κι ο Χάρης Μαμουλάκης με ζητήματα υποδομών και μεταφορών των συγκεκριμένων νομών, αλλά και με το Νότιο Αιγαίο.

Λακωνία και Μεσσηνία θα καλυφθούν από τους Γιώργο Ψυχογιό, Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, Γιώργο Γαβρήλο, Γιώργο Παπαηλιού και Διονύση Καλαματιανό, η Ευρυτανία από τον Γιάννη Σαρακιώτη, η Φωκίδα από την Γιώτα Πούλου, η Καρδίτσα από τους Μαρίνα Κοντοτόλη, Βασίλη Κόκκαλη κι Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, τα Ιωάννινα και η Θεσπρωτία από τον Κώστα Μπάρκα, η Πιερία και η Ημαθία από την Θεοδώρα Τζάκρη, η Καστοριά και η Φλώρινα από την Καλλιόπη Βέττα, οι Σέρρες από τον Πέτρο Παππά, η Καβάλα από την Κατερίνα Νοτοπούλου, η Ξάνθη και η Ροδόπη από τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο, η Λέσβος από την Ράνια Θρασκιά και η Χίος από τον Χρήστο Γιαννούλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κάλυψη δεν θα περιορίζεται στην κατάθεση κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, αλλά και στο συντονισμό με τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ