ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφορδές αντιδράσεις στην ομιλία Καραμανλή - Να σταματήσει η τυμβωρυχία, κάλεσε ο Κώστας Τσιάρας

Σφορδές αντιδράσεις στην ομιλία Καραμανλή - Να σταματήσει η τυμβωρυχία, κάλεσε ο Κώστας Τσιάρας

Κύκλος αντιδράσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων ακολούθησε την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Ολομέλεια, προκαλώντας και την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, που μίλησε για τυμβωρυχία.

Να προβεί σε απερίφραστη δήλωση στην Βουλή ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας “και δεν κρύβεται”, κάλεσε τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.

“Θα παραιτηθεί ο κ. Καραμανλής της υπουργικής του ασυλίας και να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη; Θέλετε να κάνουμε δήλωση εδώ ότι θα συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή και σε μία συνεδρίαση θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη; Ο ίδιος να το πει. Για να είναι καθαρό το μέτωπό του, να μην υπάρχει καμία σκιά, κανένα άγος, όχι μόνο για τον ίδιο, για όλη την κυβέρνηση. Θα το κάνει;" είπε ο κ. Καλαματιανός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι εμφανίστηκε άμοιρος ευθυνών με θράσος και προκλητικότητα και διερωτήθηκε ποιός τότε ευθύνεται που ο σιδηρόδρομος την στιγμή του εγκλήματος στα Τέμπη βρισκόταν στη δεκαετία του 1960, ότι δεν λειτουργούσε κανένα μέτρο ασφάλειας, ότι δεν είχε ολοκληρωθεί καμία από τις τέσσερις συμβάσεις που “έτρεχαν”. “Κρυφτήκατε πίσω από τον Σπίρτζη, που είπε ότι δεν συνδέεται με τα Τέμπη η σύμβαση 717. Ήταν πλυντήριο για σας, αυτή η δήλωση, όπως πλυντήριο για την κυβέρνησή σας ήταν κι άλλη δήλωσή του για διάτρητη σύμβαση”, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος ο οποίος προσέθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση κρύφτηκε και πίσω από την ΕΕ που ευθύνεται βαρύτατα για το έγκλημα στα Τέμπη. Τέλος ανέφερε ότι είναι υποκρισία η δήλωση του κ. Καραμανλή ότι παραιτείται από την ασυλία, αφού τον προστατεύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και όλη η διαδικασία.

Να δώσει απαντήσεις κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος αν ήταν λάθος η δήλωσή του προς βουλευτές ότι είναι ντροπή τους να θέτουν θέματα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, αν διαπίστωσε από την Έκθεση Γενιδούνια και Τσαλίδη ότι έπρεπε να προχωρήσουν τα θέματα που έθεσαν και αν θα μπορούσε να είχε επιλύσει κάποια από τα προβλήματα που αναφέρονται ως “συστημικά”, πριν την τραγωδία. Ακόμη ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο κόσμος δεν πιστεύει ότι δεν έγινε τίποτα ούτε πιστεύει ότι έκανε η κυβέρνηση τα πάντα για να διερευνηθεί η υπόθεση και πιστεύει ότι κάτι εδώ δεν πάει καλά.

Από την Νίκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νικόλαος Βρεττός, χαρακτήρισε “θεατρική” την ομιλία του κ. Καραμανλή, “απολογητική” προς την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και “θλιβερή” αφού επί των ημερών του συνέβη το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία του σιδηροδρόμου, ενώ ο ίδιος διαβεβαίωνε για την ασφάλειά του. Έκανε λόγο για συγκάλυψη εκ μέρους της κυβέρνησης και μίλησε για θλιβερή εικόνα του χειροκροτήματος των βουλευτών της ΝΔ όταν ο κ. Καραμανλής είπε ότι ανέλαβε τις πολιτικές του ευθύνες.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τσιάρας τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής μίλησε με την γλώσσα της αλήθειας και δήλωσε ότι δεν κρύβεται πίσω από την βουλευτική ασυλία κάτι το οποίο τον τιμά. Μετά τις αντιδράσεις στην ομιλία του, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι ο πρώην υπουργός εισέπραξε την γνωστή τοξικότητα και την επιμονή στις ψευδείς ειδήσεις και προσέθεσε ότι εδώ και δύο ημέρες ακούγονται τα ίδια επιχειρήματα και δεν υπάρχει από την πλευρά της αντιπολίτευσης καμία συνεισφορά επί της ουσίας της υπόθεσης.

“Πρέπει να σταματήσει επιτέλους αυτή η τυμβωρυχία. Όλοι μας κρινόμαστε”, κατέληξε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ