ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αναδιάταξη» στο Μαξίμου: Το σκεπτικό Μητσοτάκη και οι ισορροπίες εν όψει ευρωεκλογών

«Αναδιάταξη» στο Μαξίμου: Το σκεπτικό Μητσοτάκη και οι ισορροπίες εν όψει ευρωεκλογών

Ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο

EUROKINISSI

Τις αποφάσεις για τα άτομα που αντικαθιστούν τους παραιτηθέντες υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (1/4) η κυβέρνηση με τις επιλογές να δείχνουν ότι στο Μαξίμου απέφυγαν την εν θερμώ απόφαση από την πίεση στη Βουλή και προτίμησαν να πάνε με ψυχραιμία στην αναδιάταξη δυνάμεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση με γνώμονα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς ήθελε τα πρόσωπα που θα καλύψουν τα κενά να μπορούν να σηκώσουν το ειδικό βάρος αυτής της αποστολής.

Ιδιαίτερα την ευθύνη ενός τόσο νευραλγικού πόστου, όπως αυτό του διευθυντή της Γενικής Γραμματείας αντικαθιστώντας τον Γιάννη Μπρατάκο.

Έτσι, τα στελέχη που κλήθηκα να αντικαταστήσουν τους παραιτηθέντες Παπασταύρου - Μπρατάκο, ήταν ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος αναλαμβάνει – πέρα των αρμοδιοτήτων του – τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, και ο Στέλιος Κουτνατζής, ο οποίος γίνεται γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης.

Το «παρασκήνιο» με Κουτνατζή

Ειδικά στην περίπτωση του κ. Κουτνατζή και ενώ στο «τραπέζι» είχε πέσει το όνομα του διευθυντή του πρωθυπουργού στη Bουλή και στενού του συνεργάτη, Μιχάλη Μπεκίρη, τελικώς επελέγη το πρόσωπο - έκπληξη.

Ωστόσο, ο κ. Κουτνατζής είναι ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, το οποίο καλείται να ισορροπεί μεταξύ κυβέρνησης, κοινοβουλευτικής ομάδας, να απορροφά τους πιθανούς κραδασμούς και να φροντίζει να λειτουργεί εύρυθμα το κυβερνητικό σχήμα.

Πλέον το υπουργικό συμβούλιο μειώνεται κατά δύο μέλη, καθώς οι αρμοδιότητές τους κατανέμονται σε ήδη υπάρχοντα μέλη της κυβέρνησης, ενώ είναι καθαροί οι ρόλοι και ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες σχετικά με το ποιος κάνει τι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι βασικός στόχος αποτελούν οι Ευρωεκλογές, αφού τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση στο σύνολό της εστιάζουν στην υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος με βάση το οποίο εξελέγη η ΝΔ με ένα ισχυρό ποσοστό στις εκλογές του Ιουνίου.

Οι αναδιατάξεις στο Μαξίμου

Έτσι, από αυτό τo «ντόμινο» στο Μαξίμου μετά τις παραιτήσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πλέον τη συγκεκριμένη σύνθεση:

Ο Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (πχ υπουργικού συμβουλίου) σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτναζτή.

Ο δε Στέλιος Κουτνατζής αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της ΓΓ Πρωθυπουργού. Δλδ επανέρχεται η θέση σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα από υφυπουργού και αποκτά περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Ως προς τα υπόλοιπα στελέχη του Μαξίμου συνεχίζουν με τις αρμοδιότητες που είχαν. Επιπλέον, ο Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό (πχ Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Άτομα με Αναπηρία) και ο Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης αναλαμβάνει με τον κ. Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών.

Η Ελένη Σχινά αναλαμβάνει Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού (μαζί με το αρχείο και το πρωτόκολλο του ΠΘ).

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ, την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ