ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα βάλει φρένο στη φθορά η κυβέρνηση - Ο δεξιός πονοκέφαλος και η έλλειψη αντιπολιτευσης

Πώς θα βάλει φρένο στη φθορά η κυβέρνηση - Ο δεξιός πονοκέφαλος και η έλλειψη αντιπολιτευσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε περιοδεία στη Ρόδο.

Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Απολύτως αναμενόμενα θεωρούν στο Μαξίμου τα ποσοστά τα οποία καταγράφονται σε τελευταίες δημοσκοπήσεις δύο μήνες πριν από τις ευρωκλογές και δείχνουν, όπως αυτή της Alco, μία κυβερνητική φθορά κατά σχεδόν 1,5 μονάδα.

Αντιλαμβανόμενη η Κυβέρνηση πως αντίπαλός της δεν είναι, όπως λένε γαλάζια στελέχη, μία στείρα αντιπολίτευση και λαμβάνοντας υπόψη την εκλογική κόπωση που έχουν πολίτες, οι οποίοι στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται κυρίως για την ασφάλεια των οικογενειών τους, για τους μισθούς, την κατάσταση των νοσοκομείων και της παιδείας και όχι για κάποια πολιτική κοκκορομαχία, σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της.

Η δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, επιβεβαίωσε το ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ προσεγγίζει τα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2019, το ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένο στην τρίτη θέση ενώ μεγάλος νικητής είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος. Τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης παρουσιάζουν, όπως λένε εκλογικοί αναλυτές, μία εκρηκτική αύξηση η οποία δεν περνά σε καμία περίπτωση απαρατήρητη από την Κυβέρνηση.

Η μεγάλη πλειοψηφία, συγκεκριμένα το 57%, δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές ενώ το 49% δηλώνει ότι οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας.

Το CNN Greece επικοινώνησε με στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού οι οποίοι έχουν και εικόνα των εσωτερικών μετρήσεων που κάνει το Μαξίμου.

«Είναι λογικό», λένε κυβερνητικά στελέχη

Είναι λογικό να βλέπουμε αυτά τα ποσοστά, τόσο καιρό πριν από τις ευρωεκλογές, με την προεκλογική καμπάνια να μην έχει ξεκινήσει ακόμη και ειδικά παραμονές ευρωεκλογών, οι οποίες δεν συνδυάζονται με εθνικές κάλπες, σχολιάζουν αρμόδια στελέχη. Οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης μάλιστα είναι αρκετά αισιόδοξες για τα ποσοστά που μπορεί να πετύχει.

Την ίδια ώρα όμως, αυτό το οποίο στην Κυβέρνηση βλέπουν ως «την τέλεια καταιγίδα», είναι η ευκαιρία οι οποία δίνεται σε κάποια κόμματα να αξιοποιήσουν την κάλπη της 9ης Ιουνίου για να ωθήσουν τους πολίτες σε μία ψήφο διαμαρτυρίας και αυτό διότι στην Κυβέρνηση δίνεται η αίσθηση πως οι πολίτες χρεώνουν ελλείψη αντιπολίτευσης, τα πάντα στην ίδια και για αυτό απαιτούνται πολύ προσεκτικές κινήσεις μέχρι τις ευρωεκλογές και αποφυγή κάθε λάθους.

«Ο αντίπαλος μας είναι μόνο τα προβλήματα»

Στην Κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης περιμένουν στη γωνία ένα ενδεχόμενο στραβοπάτημα, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε για περιοδεία, αλλά ο γαλάζιος σχεδιασμός επιδιώκει να αποτρέψει κάθε τέτοιο σενάριο και προβλέπει εστίαση στο θετικό λόγο, στη μάχη με παθογένειες, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και στην βελτίωση της οικονομίας.

Έτσι ελάχιστα αναμένεται ο Πρωθυπουργός να ασχοληθεί με την αντιπολίτευση η οποία όπως λένε από την Κυβέρνηση, ενδιαφέρεται μόνο να παρουσιάζει την εικόνα μιας χώρας η οποία υπάρχει μόνο στο δικό της το μυαλό, να περιγράφει μία εικόνα καταστροφής την οποία ο κόσμος πολύ απλά δεν την ακούει.

Με συνεχείς περιοδείες το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός θα στοχεύσει στην μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, υπενθυμίζοντας πως μπορεί η Ελλάδα να μην μετατράπηκε σε Παράδεισο μέσα σε πέντε χρόνια, αλλά είναι το κόμμα που έφερε 36 δισ. ευρώ στη χώρα, διαχειρίστηκε το μεταναστευτικό, ενίσχυσε σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, αύξησε μισθούς και είναι σε θέση να να διαπραγματευτεί προς όφελος των Ελλήνων στην Ευρώπη ό,τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα.

Γαλάζια στελέχη παρατηρούν την δημοσκοπική ανάκαμψη Κασελάκη, σχολιάζοντας πως επιχειρεί να στήσει μία νέα ταυτότητα η οποία όμως είναι βαθιά απολιτίκ. Από την άλλη ελάχιστα ασχολούνται πλέον με το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως έχασε την ευκαιρία του όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αιμοραγούσε δημοσκοπικά στη σκιά και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα…

Ο «πονοκέφαλος» στα δεξιά

Όπως έχει γράψει το CNN Greece, αναμένονται πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για το κόμμα των Σπαρτιατών. Σύμφωνα με πρωτοβουλίες στις 20 Απριλίου η Κυβέρνηση θα καταθέσει υπόμνημα κατά της καθόδου του κόμματος στις ευρωεκλογές στον Άρειο Πάγο.

Αν αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες από τις Ευρωεκλογές, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη πως είναι πολύ πιθανόν να μην πάρει ούτε μία ψήφο η ΝΔ από τις πάνω από 240.000 που συγκέντρωσε το κόμμα.

Πιο πιθανό βλέπουν ως σενάριο από την Κυβέρνηση το ενδεχόμενο αυτές οι ψήφοι να κατευθυνθούν σε κάποιο άλλο ακροδεξιό κόμμα με το οποίο κανείς ακόμη δεν ασχολείται στα σοβαρά.

Πάντως την ώρα που ο Κυριάκος Βελόπουλος βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν και ακούγονται όλο και περισσότερες προβλέψεις για το ενδεχόμενο να καταλάβει την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές, ο Πρωθυπουργός επιλέγει να βρεθεί στην Θεσσαλονίκη.

Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού, στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης και στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με πολίτες στην Πολίχνη.

Επιμονή στις μεταρρυθμίσεις - Ο νέος δικαστικός «χάρτης» για ταχύτερη δικαιοσύνη

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει και υλοποιεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ιστορικά -σε εύρος και βάθος- σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για την βελτίωση του κράτους δικαίου και της απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 493 εκ. ευρώ με έργα ψηφιοποίησης διαδικασιών και αρχείων, νέων δικαστικών κτιρίων, καλύτερης στελέχωσης και κατάρτισης δικαστικών λειτουργών και δικαστικών βοηθών.

Συνολικά 9 μεταρρυθμίσεις με 21 μεταρρυθμιστικά ορόσημα, εκ των οποίων 11 έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Όπως λένε γαλάζια στελέχη, οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη ισοδυναμούν με de facto αρνησιδικία. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται στην 146η θέση διεθνώς στον δείκτη για την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης διότι μια υπόθεση απαιτεί σχεδόν τριπλάσιο χρόνο για να τελεσιδικήσει στην Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η κατάσταση σήμερα

Σήμερα η Ελλάδα να έχει πολλούς περισσότερους δικαστές -περίπου 37 ανά 100.000 κατοίκους- από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι σχεδόν 18. Υπάρχουν 217 δικαστικοί σχηματισμοί για την ποινική και πολιτική δικαιοσύνη σε όλη την επικράτεια και δαπανούμε περισσότερα χρήματα στη Δικαιοσύνη, αναλογικά ως μερίδιο του ΑΕΠ, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε. Ταυτόχρονα όμως, η έκδοση αποφάσεων καθυστερεί πολύ.

Αυτό συμβαίνει όπως λένε από την Κυβέρνηση, γιατί ανθρώπινοι πόροι και δομές δεν εντάσσονταν έως σήμερα σε έναν ενιαίο και σύγχρονο δικαστικό χάρτη, με ψηφιακή παρακολούθηση εισερχομένων και εξερχόμενων υποθέσεων, αξιολόγηση του χρόνου έκδοσης κάθε απόφασης ανάλογα με τη βαρύτητά της, δίκαιη κατανομή της δικαστικής ύλης σε όλους τους δικαστές.

Γι’αυτό και μια από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις του σχεδίου, είναι ο νέος δικαστικός χάρτης για την πολιτική και ποινική δικαιοσύνη που σχεδιάζεται με διεθνή τεχνική βοήθεια εδώ και 18 μήνες και βρίσκεται από την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση στο Opengov.gr.

Τι αλλάζει με το νέο δικαστικό χάρτη

Με την ενοποίηση θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη «δεξαμενή» δικαστών και θα είναι πλέον 2.100 οι δικαστικοί λειτουργοί που θα δικάζουν το σύνολο των υποθέσεων πρώτου βαθμού (αστικές και ποινικές).

Υπολογίζεται από τους τεχνικούς συμβούλους, ότι χάρη στο νέο δικαστικό χάρτη και μόνο από αυτή την παρέμβαση θα μειωθεί ο συνολικός χρόνος εκδίκασης σε όλους τους βαθμούς κατά 30%, δηλαδή κατά 450 ημέρες. Στόχος είναι σωρευτικά μαζί με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις να συγκλίνει η χώρα έως το 2027 στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 640 ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ