ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FDI: Η γαλλική φρεγάτα Amiral Ronarc'h «βάζει μπροστά» τους κινητήρες της

FDI: Η γαλλική φρεγάτα Amiral Ronarc'h «βάζει μπροστά» τους κινητήρες της
Naval Group

Η πρώτη από τις νέες γαλλικές φρεγάτες άμυνας και επέμβασης (FDI), προχωρά στην εκκίνηση των συστημάτων της και τις δοκιμές εν όρμω.

Η Amiral Ronarc'h, η οποία κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο της γαλλικής πόλης Λοριάν από τη Naval Group, «βάζει μπροστά τους» κινητήρες της, οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες της Mer et Marine. Αυτό σηματοδοτεί πώς πλησιάζουν οι πολυαναμενόμενες θαλάσσιες δοκιμές (Sea Trials), οι οποίες προγραμματίζονται για τον Ιούνιο.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στη φάση εγκατάστασης του οπλισμού του πλοίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κινητήρες του για να τροφοδοτήσει τα δικά του συστήματα χωρίς να χρειάζεται ισχύ από την ξηρά.

Ακολουθεί η φρεγάτα «Κίμων»

Η «Amiral Ronarc’h» είναι η πρώτη FDI που θα δοκιμαστεί στη θάλασσα. Οι έλεγχοι σε όλα της τα συστήματα, (μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών, ηλεκτρονικών), θα αποτελέσουν οδηγό για τη συνέχεια όπως και για τις δοκιμές της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας Belharra «ΚΙΜΩΝ», η οποία θα ακολουθήσει στις θαλάσσιες δοκιμές (Sea Trials) το προσεχές φθινόπωρο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των κατασκευαστών.

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας «Amiral Ronarc’h»

Η «Amiral Ronarc’h» είναι εξοπλισμένη με τέσσερις κύριους κινητήρες ντίζελ, MTU 16V8000 M9IL με ισχύ καθενός 8.000 kW και κατά συνέπεια συνολική ισχύ 32 MW. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με δύο σειρές αξόνων και δύο αναστρέψιμες με πέντε λεπίδες προπέλες, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων, ενώ διαθέτει μέγιστη εμβέλεια 5000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 15 κόμβους. Για τη διευκόλυνση των ελιγμών στο λιμάνι, η φρεγάτα είναι, επίσης, εξοπλισμένη με πρωραίο προωθητή.

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά πέντε φρεγατών που παρήγγειλε η Γαλλία . Η «Amiral Ronarc’h» αναμένεται να παραδοθεί στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του 2025 και θα έχει βάση τη Βρέστη. Το ίδιο θα ισχύει και για τη δεύτερη γαλλική FDI, την «Amiral Louzeau», η οποία θα παραδοθεί στο Marine Nationale με καθυστέρηση, ώστε οι κατασκευαστές να μπορούν να παραδώσουν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τις δύο πρώτες FDΙ, «ΚΙΜΩΝ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Στις αρχές Φεβρουαρίου τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας παρέδωσαν 5 blocks της τρίτης φρεγάτας F-603 «Φορμίων» στη Naval Group.

Στις 4 Οκτωβρίου 2023, καθελκύστηκε επίσημα η πρώτη ελληνική φρεγάτα τύπου FDI «ΚΙΜΩΝ» στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Mer et Marine, η ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα μεταθέτει την παράδοση της 2ης γαλλικής φρεγάτας, Amiral Louzeau, από το 2026 που ήταν στο αρχικό πλάνο στο 2027. Όπως είναι προγραμματισμένο το γαλλικό Ναυτικό θα παραλάβει τα δικά του 5 πλοία σε δύο παρτίδες, τα πρώτα 2 μεταφέρονται πλέον για το 2027 και τα υπόλοιπα 3 αναμένεται να παραδοθούν το 2028, 2031 και 2032 αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ