ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Θα ζητήσει συγγνώμη ο Μητσοτάκης μετά την παραδοχή Τερεζάκη;

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Θα ζητήσει συγγνώμη ο Μητσοτάκης μετά την παραδοχή Τερεζάκη;

Το σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη

AP Photo/Vaggelis Kousioras

Για αμείλικτα ερωτήματα από την παραδοχή του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, για τη «μονταζιέρα των Τεμπών» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναρωτιούνται αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε αξιοποιήσει τον αλλοιωμένο διάλογο νιώθει την ανάγκη να ζητήσει έστω μια συγγνώμη «γιατί το σίγουρο είναι ότι η προσπάθεια απεγνωσμένης συγκάλυψης, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης από το τζάκι Μητσοτάκη προς το τζάκι Καραμανλή, δεν θα σταματήσει, αλλά οι πολίτες το ξέρουν και σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους και στην κάλπη».

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζεται πως η επίσημη παραδοχή της «μονταζιέρας των Τεμπών» από τον κ. Τερεζάκη επαναφέρει με τον πιο εμφατικό τρόπο τα ερωτήματα που από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη «που ειδικεύεται στο μπάζωμα και τη συγκάλυψη».

«Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ επιβεβαιώνει κι ο ίδιος ότι “ο διάλογος αυτός είναι υπαρκτός, έχει γίνει, μπορεί να μην έχει δοθεί ολόκληρος, να έχουν κοπεί κομμάτια και να έχουν μπει”. Άρα, οφείλονται απαντήσεις για το πώς διέρρευσαν και σε ποιους τα ηχητικά ντοκουμέντα, καθώς και ποιοι και γιατί τα παραποίησαν και τα έδωσαν στη δημοσιότητα για να εξυπηρετήσουν το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους και μόνο αυτού. ​Κυρίως, δε, οφείλονται απαντήσεις για το ποιοι έδωσαν την εντολή για να ξεκινήσει η προσπάθεια συγκάλυψης λίγες ώρες μετά την τραγωδία», τονίζουν στην Κουμουνδούρου.

Τερεζάκης: Να εξεταστούν τα e-mail των υπαλλήλων

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, προχώρησε στην παραδοχή ότι ήταν παραποιημένο το ηχητικό με τις συνομιλίες σταθμάρχη και μηχανοδηγών τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας των Τεμπών. Αρχικά, ο ίδιος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ενώ το βράδυ μίλησε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Αναφερόμενος στο μοντάζ των διαλόγων, παραδέχτηκε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι «κάποιο κομμάτι της συνομιλίας κόπηκε από το σύνολο των συνομιλιών που έχουν γραφτεί».

Επίσης, σε επικοινωνία του MEGA με τον κ. Τερεζάκη, ο ίδιος αποκάλυψε πως πρόσβαση στο υλικό είχαν τέσσερις υπάλληλοι του ΟΣΕ. Ο ένας εξ αυτών, την 1η Μαρτίου του 2023, το έδωσε σε τέσσερα στελέχη του Οργανισμού για να ενημερωθούν.

Κατά τον κ. Τερεζάκη, το επίμαχο υλικό δεν έχει φύγει παραποιημένο από τον ΟΣΕ. Στις 2 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένο να παραδοθεί το συγκεκριμένο υλικό στις δικαστικές Αρχές, ωστόσο, επειδή ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία, το υλικό παραδόθηκε στις 3 Μαρτίου, με συνοδευτικό, με αυτοκίνητο του ΟΣΕ και υπάλληλο του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι η απομαγνητοφώνηση του υλικού, σύμφωνα με τον κ. Τερζάκη, έγινε από τον ΟΣΕ μετά τις 17 Μαρτίου του 2023.

Ο κ. Τερεζάκης την 1η Μαρτίου βρισκόταν στη Λάρισα προκειμένου να πάρει τα στοιχεία της σηματοδότησης, κινήσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ