H «καρδιά» του Στρατηγείου Επιχειρήσεων «ΑΣΠΙΔΕΣ» χτυπά στην Λάρισα
Στο Κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων (JOC), ξένοι αξιωματικοί λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες από τα πολεμικά πλοία, τα οποία επιχειρούν στη ζώνη υψηλού κινδύνου της Ερυθράς Θάλασσας.
«Από τον περασμένο Οκτώβριο, η κατάσταση ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν έχει επιδεινωθεί σημαντικά, καθώς οι Χούτι εξαπέλυσαν αυξανόμενο αριθμό βίαιων επιθέσεων κατά της ναυτιλίας. Αυτές οι επιθέσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, απειλούν τη θαλάσσια ασφάλεια και το διεθνές εμπόριο και θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε ο Έλληνας Διοικητής της επιχείρησης, Υποναύαρχος Βασίλης Γρυπάρης, κατά τη συνέντευξη τύπου στο Στρατηγείο της Λάρισας.
Η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο για να προστατεύσει τα πλοία από επιθέσεις των Χούθι. Στην ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα συμμετέχει, εκτός από την χώρα μας, η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από τη Γερμανία και τη Γαλλία
«Η επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” δεν επηρεάστηκε από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ»
Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει την ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα υπογράμμισε ο Υποναύαρχος Βασίλης Γρυπάρης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει άμεση εμπλοκή, δεν υπάρχει καμία εντολή για το Ιράν το οποίο απέχει 2.500 μίλια από την περιοχή των επιχειρήσεων, δεν έχουμε διάθεση ανάμιξης, εκτός αν τα πλοία μας απειληθούν».
Σύμφωνα με τον Έλληνα Διοικητή της επιχείρησης, εκτιμάται ότι δεν είναι στις προθέσεις του Ιράν να φτάσει στην περιοχή που βρίσκεται η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη.
Σε κάθε περίπτωση, το ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας είναι επικεντρωμένο στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επαγρύπνηση παρακολουθώντας τις εξελίξεις.
Η συλλογή πληροφορίων επί του πεδίου για οποιαδήποτε εχθρική δραστηριότητα που αφορά είτε όπλα ή εγκαταστάσεις, με στόχο την διασφάλιση της ναυσιπλοΐας και την αμυντική προστασία, συνεχίζεται και αξιολογείται από το Στρατηγείο της Λάρισας και επικοινωνείται άμεσα στα πολεμικά πλοία τα οποία βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης.
Η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ
«Πρόκειται για την μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ υπό ελληνικό όνομα και διοίκηση» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας μέσω του ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τον οποίο στα μέσα ή τα τέλη Μαΐου θα υπάρξει, μάλιστα, και αντικατάσταση της φρεγάτας ΥΔΡΑ με νέα καθώς, όπως τόνισε, «είναι σημαντική η ελληνική παρουσία στην περιοχή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 18 Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Διοικητή της επιχείρησης Υποναύαρχου Βασίλειου Γρυπάρη, με αρμόδια στελέχη της ΕΕ, όπου θα ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα και την πορεία της αποστολής.
Κατά τη διάρκεια των σχεδόν οκτώ εβδομάδων, η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» πέτυχε την προστασία 79 εμπορικών πλοίων. Έχει συνοδεύσει επιτυχώς όλα τα πλοία, και ανταποκρίθηκε σε όλα τα αιτήματα για προστασία, παρέχοντας συνοδεία.
Στους δύο μήνες της επιχείρησης, τα τέσσερα πολεμικά πλοία, μεταξύ αυτών και η ελληνική φρεγάτα «ΥΔΡΑ», έχουν καταρρίψει εννέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), ενώ κατέστρεψαν ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV), καθώς και τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους, προστατεύοντας τις ζωές των ναυτικών και τα φορτία.
Ωστόσο, αυτό που δημιουργεί προβληματισμό είναι οι επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους με πολεμική κεφαλή άνω των 50 κιλών, ενώ - σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα - οι Χούθι φέρεται να έχουν βελτιώσει τη στόχευσή τους, γεγονός που τελεί υπό διερεύνηση σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς.
Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης
Η Περιοχή Επιχειρήσεων περιλαμβάνει την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τη Θάλασσα του Ομάν, τον Περσικό Κόλπο και τον ΒΔ Ινδικό Ωκεανό. Πρόκειται για μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή, διπλάσια από τη χερσαία έκταση των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Ενδεικτικό είναι ότι διέλευση ενός εκ των πολεμικών πλοίων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αποστάσεων στην περιοχή μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δέκα ημέρες, ενώ η απλή διέλευση των περιοχών υψηλού κινδύνου διαρκεί σχεδόν δύο ημέρες.
Το κάθε πολεμικό πλοίο, από το σημείο όπου ορίζεται η αποστολή του, επιχειρεί σε απόσταση 200 μιλίων, παραμένει εν πλω για διάστημα 5-6 ημερών και εν όρμω σε γειτονικά λιμάνια, όπως αυτό του Τζιμπουτί, για σχεδόν τρεις ημέρες.
Με την παρουσία της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ στο επιχειρησιακό περιβάλλον έχουν ήδη δημιουργηθεί τα απαραίτητα δίκτυα διοίκησης και ελέγχου, ενώ χτίζεται μια αρχιτεκτονική υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Ωστόσο, όπως τονίζεται, τα διαθέσιμα μέσα χρήζουν ενίσχυσης, με την ελληνική Διοίκηση να κρίνει ως επιχειρησιακά απαραίτητα συνολικά δέκα πολεμικά πλοία, τέσσερα αεροπλάνα σταθερής πτέρυγας και τέσσερα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV).