ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζει ο Κανονισμός της Βουλής μετά το βίαιο επεισόδιο - Εντολή Τασούλα στη νομική υπηρεσία

Αλλάζει ο Κανονισμός της Βουλής μετά το βίαιο επεισόδιο - Εντολή Τασούλα στη νομική υπηρεσία

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Την απόφασή του να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις σε μέλη του Κοινοβουλίου, τα οποία επιδεικνύουν συμπεριφορά, η οποία δεν συνάδει με το αξίωμά τους και δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο, διατρανώνει σε όλους του τόνους πλέον, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Ο κ. Τασούλας, προανήγγειλε ήδη την βούλησή του αυτή, από την έδρα αμέσως μετά το πρωτοφανές επεισόδιο επίθεσης βουλευτή σε βουλευτή μέσα στο Κοινοβούλιο, ενώ σήμερα ξεκίνησε επαφές με την νομική υπηρεσία της Βουλής, ώστε να εξευρεθούν οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων από την Βουλή.

Νομικοί και συνταγματολόγοι θα εισηγηθούν τις αλλαγές

Οι νομικοί και συνταγματολόγοι, εντέλλονται πλέον να εισηγηθούν αλλαγές επί το αυστηρότερο προς τον Πρόεδρο, οι οποίες θα ενσωματωθούν στον Κανονισμό.

«Προς γνώση και συμμόρφωση» είχε πει χθες ο κ. Τασούλας, καθώς διαπίστωσε ότι ο Κανονισμός δεν προέβλεπε αυστηρότερες «ποινές» πέραν της 15θήμερης αποβολής από τις εργασίες του Κοινοβουλίου, την παραπομπή του βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας και την άρση της ασυλίας του ώστε να αντιμετωπίσει κατόπιν τον φυσικό του δικαστή.

Με νεώτερη ωστόσο παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής, διέταξε την Φρουρά να συλλάβει και να παραπέμψει στις Αρχές με την διαδικασία του αυτόφωρου, τον βουλευτή Κ. Φλώρο, με βάση τον νέο ποινικό Κώδικα για το κακούργημα της βιαιοπραγίας εναντίον μέλους του Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των καθηκόντων του (η Βουλή ψήφιζε την ώρα εκείνη για άρσεις ασυλίας).

Αρχικώς, η εντολή που δόθηκε για τον Κωνσταντίνο Φλώρο ήταν να μην απομακρυνθεί από τη Βουλή και εν συνεχεία να κρατηθεί στο φρουραρχείο, απ΄όπου και έφυγε συνοδεία αστυνομικών για τη ΓΑΔΑ. Συγκεκριμένα, η σύλληψή του έγινε με βάση το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα κι όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγινε πιο «light», καθώς έως τότε προβλεπόταν ποινή της αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.

Εν αναμονή των δικαστικών εξελίξεων

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η Βουλή, τελεί σε αναμονή της δικαστικής εξέλιξης και της απόφασης της Δικαιοσύνης, μετά την απολογία του Κ. Φλώρου.

Ταυτοχρόνως, παραμένει σε ισχύ η απόφαση για 15νθήμερη αποβολή από τις εργασίες του Κοινοβουλίου και την, κατά το ήμισυ, περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης του ανεξάρτητου βουλευτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το χθεσινό επεισόδιο, κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρξαν μεν στο παρελθόν περιστατικά εξύβρισης και χειροδικίας, όμως «δεν υπάρχει προηγούμενο βουλευτής να φύγει τυλιγμένος σε μια κόλλα δικογραφίας για τη ΓΑΔΑ».

Σημειώνεται ότι το 1993, ένα επίσης άγριο περιστατικό μεταξύ βουλευτών είχε διαδραματιστεί στην αίθουσα της Γερουσίας, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεδίκογλου, υπερπήδησε τρεις σειρές εδράνων και “άστραψε ένα ηχηρό χαστούκι” στον βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ