ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλοκαιρινή άδεια στους υπουργούς με διάβασμα για την παραλία

Καλοκαιρινή άδεια στους υπουργούς με διάβασμα για την παραλία
EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Εντός, εκτός κι επί τα αυτά θα βρίσκεται αυτόν τον Αύγουστο η κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιτρέψει στους υπουργούς του αλλά και στους στενούς του συνεργάτες να πάρουν ολιγοήμερη άδεια και να κάνουν διακοπές, ωστόσο τους έχει δώσει δουλειά και για την... παραλία.

Το Μαξίμου έχει σχεδόν ερημώσει. Ο Αλέξης Τσίπρας ούτως ή άλλως πηγαινοέρχεται στην Αθήνα από το Σούνιο όπου νοικιάζει παραθεριστική κατοικία για το καλοκαίρι. Εάν χρειαστεί βρίσκεται στο γραφείο του σε μισή ώρα. Οι υπουργοί στην πλειονότητά τους έχουν κανονίσει να φύγουν αυτό το Σαββατοκύριακο για να γυρίσουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο και οπωσδήποτε πριν από τις 20 του μήνα.

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο γύρω στις 17-18 Αυγούστου για να υποχρεώσει τα μέλη της κυβέρνησης να επιστρέψουν και στην Αθήνα και στις υποχρεώσεις τους.

Το μεγάλο θέμα που εκκρεμεί βεβαίως είναι αυτό της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, κάτι που αναμένεται να γίνει στο διάστημα γύρω στις 19 Αυγούστου.

Όμως υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες λένε κυβερνητικές πηγές εξηγώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει από το οικονομικό επιτελείο αναλυτικές εισηγήσεις για την κυβερνητική παρουσία στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση στο πεδίο της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας. Πρωτίστως για να περάσει ένα μήνυμα πως τα δύσκολα έχουν περάσει και τώρα μπορεί η χώρα να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Όμως χρειάζονται και τα απαραίτητα αναπτυξιακά εργαλεία και οι παρεμβάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πείσει την κοινωνία πως γίνονται προσπάθειες για την στήριξη των πιο αδύναμων. Αυτό το σχέδιο καλούνται να επεξεργαστούν οι υπουργοί που συμμετέχουν στα συμβούλια οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Γιατί αμέσως μετά την ΔΕΘ επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα και αρχίζει νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς με αιχμή τα εργασιακά αλλά και θέματα παιδείας που αγγίζουν τον πυρήνα των ευαισθησιών του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι έχει φθάσει σ’ ένα καλό επίπεδο συνεννόησης με τους κοινωνικούς εταίρους και ελπίζει ότι θα βρει ευήκοα ώτα και μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων κυρίως στα εργασιακά. Γι’ αυτό και θα επιδιώξει αρχές Σεπτεμβρίου να γίνει στην Αθήνα η Σύνοδος των ηγετών των ευρωπαίκων χωρών του Νότου με κύριο θέμα τον τερματισμό της λιτότητας και την υιοθέτηση μιας λογικής που δημιουργεί συνθήκες εργασίας και απασχόλησης, βασικό ζητούμενο για την μείωση της ανεργίας.

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την σύνθεση της επιτροπής που θα αναλάβει την διαδικασία του διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ