ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σκληρό ροκ» ανάμεσα σε Χατζηδάκη και ΣΥΡΙΖΑ

«Σκληρό ροκ» ανάμεσα σε Χατζηδάκη και ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI

«Όποτε και αν γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα με σημαντική διαφορά», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία, και συμπλήρωσε: «Μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ στην οποία θα μετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, όλοι αυτοί που πιστεύουν στην κοινή λογική».

Μάλιστα, διαβλέπει ότι «όλη η συμπεριφορά της κυβέρνησης δείχνει να είναι προεκλογική» και ότι ο κ. Τσίπρας «μπήκε στη λογική της διαχείρισης της ήττας», ενώ θεωρεί πολύ πιθανόν «να σχεδιάζει να αποδράσει προκειμένου να περιορίσει το εύρος της».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δημιουργίας μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν δυστυχώς οι προϋποθέσεις για μία συνεργασία».
Όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στην προσεχή ΔΕΘ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «θα περιγράψει ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει το τρίπτυχο: λιγότεροι φόροι- λιγότερες δαπάνες- περισσότερες επενδύσεις».
Τόνισε ότι «η αξιοπιστία και η αρτιότητα αυτού του προγράμματος θα βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να πείσει την τρόικα και τους δανειστές ότι το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ, θα πρέπει να συνοδευτεί από μικρότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα, διότι έτσι θα είναι πιο αποτελεσματικό». Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «αυτός ο συνδυασμός φόρων-φόρων-φόρων και μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια είναι υφεσιακός και αδιέξοδος».

ΣΥΡΙΖΑ: Nεοφιλελεύθερο κόμμα η ΝΔ του Μητσοτάκη

«Τα αποτελέσματα της "διαβούλευσης" επιβεβαιώνουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του κ. Μητσοτάκη: απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, νέες απολύσεις στο δημόσιο, ασυλία για όσους φοροδιαφεύγουν, συνέχιση του ίδιου καθεστώτος στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο...».

Αυτό τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιο του σχετικά με τις δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη για το πρόγραμμα της ΝΔ και αναφέρει, σχετικά με τον τρόπο που τέθηκαν τα ερωτήματα της ηλεκτρονικής διαβούλευσης που εξήγαγε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να ακούσει τους πολίτες, αλλά να δώσει κοινωνική νότα στις βασικές κομματικές του γραμμές».

Ειδικότερα, στο σχόλιο του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Διαβάσαμε με ενδιαφέρον την "ηλεκτρονική διαβούλευση" που διεξήγαγε η Συγγρού, της οποίας τα "αποτελέσματα" δημοσιεύτηκαν σήμερα στον Τύπο.

Αυτό που ξεχωρίζει στη συγκεκριμένη "διαβούλευση" δεν είναι τόσο οι απαντήσεις αλλά κυρίως οι ερωτήσεις, ο τρόπος που έχουν διατυπωθεί και οι επιλογές που δόθηκαν στους πολίτες που συμμετείχαν.
Μία σειρά "ερωτημάτων" με τα οποία η πολιτική ηγεσία της Δεξιάς επιδίωξε να βάλει όσους συμμετείχαν, καλή τηθέληση, στα στενά παπούτσια της νεοδημοκρατικής ρητορικής.

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να ακούσει τους πολίτες, αλλά να δώσει κοινωνική νότα στις βασικές κομματικές του γραμμές.

Τα αποτελέσματα της "διαβούλευσης" επιβεβαιώνουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του κ. Μητσοτάκη: απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, νέες απολύσεις στο δημόσιο, ασυλία για όσους φοροδιαφεύγουν, συνέχιση του ίδιου καθεστώτος στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ