ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης για Μονή της Χώρας: Πρόκληση εις βάρος της Ελλάδας η μετατροπή σε τζαμί

Γεραπετρίτης για Μονή της Χώρας: Πρόκληση εις βάρος της Ελλάδας η μετατροπή σε τζαμί

O Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή 

EUROKINISSI / KONTARINIS GEORGE

«Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί αποτελεί νέα τουρκική πρόκληση εις βάρος της χώρας μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, από το βήμα της Βουλής, εκτιμώντας ωστόσο ότι θα υπάρξει επαναξιολόγηση του θέματος εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση το ζήτημα της Μονής της Χώρας, ενώπιον της τουρκικής αντιπροσωπείας και του προέδρου Ερντογάν και ζήτησε να παραμείνει η Μονή της Χώρας, μουσειακή στον χαρακτηρισμό της, και να καταστεί εκ νέου κτήμα της ανθρωπότητας, με δυνατότητα του οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, να μπορεί να απολαμβάνει τα αγαθά τα οποία περιέχονται εντός της μονής. Εκτιμώ ότι, με βάση την επίσκεψη αυτή και τα όσα διεμείφθησαν, θα υπάρξει επαναξιολόγηση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε «επαίσχυντα και ντροπιαστικά» τα όσα ισχυρίστηκε δημοσίευμα για «δήθεν δική μου συμμετοχή στη σύνταξη της συμφωνίας των Πρεσπών».

«Είναι απλά χυδαιότητες, οι οποίες εκπορεύονται ακριβώς από ένα μισαλλόδοξο εθνικισμό. Εγώ, όχι μόνο δεν είχα καμία συμμετοχή, αλλά επιπλέον δεν θα μπορούσα να είχα και καμία συμμετοχή ή γνώση, για τον απλούστατο λόγο ότι διαφωνώ θεμελιωδώς με τη συμφωνία των Πρεσπών η οποία αποτελεί ένα νομικό κείμενο με τεράστια προβλήματα τα οποία αναδεικνύονται συν τω χρόνω» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ