ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αντιπαράθεση με φόντο την ακρίβεια - Πού θα εστιάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Βουλή: Αντιπαράθεση με φόντο την ακρίβεια - Πού θα εστιάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί
Eurokinissi

Άρχισε αρχίζει στην ολομέλεια της Βουλής η τελευταία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Θέμα της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, είναι «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Η έναρξη της διαδικασίας ξεκίνησε με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των προέδρων των υπολοίπων Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Τον λόγο αναμένεται να πάρουν ένας ή δύο καθ΄ύλην αρμόδιοι υπουργοί.

Έπεται δεύτερος κύκλος ομιλιών του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τριτολογία του πρωθυπουργού.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται για μία ακόμη φορά να παραδεχτεί πως υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας και πως η Κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, με ελέγχους, με πρόστιμα, με αυξήσεις μισθών και με παρεμβάσεις στις πολυεθνικές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στην επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην οποία ζητά συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο Ενωσιακό Δίκαιο προκειμένου να διασφαλιστούν η ίση μεταχείριση και η προστασία των καταναλωτών από πολυεθνικές εταιρείες.

Από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απορρίψει για άλλη μία φορά το αίτημα της αντιπολίτευσης για μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα καθώς η Κυβέρνηση δεν θεωρεί πως η μειωση θα περάσει στους πολίτες.

Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές ο Πρωθυπουργός αναμένεται από το βήμα της Βουλής να προχωρήσει και σε μία συνολική ανασκόπηση όσων πέτυχε η Κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όσον αφορά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει πως έχει ζητήσει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να δουν οι πολίτες πόσο στοιχίζουν αυτά που εισηγείται η αντιπολίτευση και το «εάν αυτός ο λογαριασμός βγαίνει».

Πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αναμένεται να εξαπολύσει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ενώ στη Βουλή θα βρεθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την πολιτική αντιπαράθεση. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει σε προτάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

Διπλή επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξαπολύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ σφοδρή κριτική για την ακρίβεια αναμένεται να ασκήσουν και οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ