ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άτυπο debate των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή - Σύγκρουση κορυφής δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες

Άτυπο debate των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή - Σύγκρουση κορυφής δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες

Η Ολομέλεια της Βουλής

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ακρίβεια, έλεγχος των πολυεθνικών, μείωση του ΦΠΑ, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία, μεταναστευτικό, ασφάλεια και ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, όλα τα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας αναμένεται σήμερα στις 10:30 να βρεθούν στο επίκεντρο ενός πολύωρου και άτυπου προεκλογικού debate στη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Η συζήτηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ «για το μεγάλο κύμα ακρίβειας, που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία», με τον Σωκράτη Φάμελλο που την κατέθεσε να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνη για το ακραίο κύμα αισχροκέρδειας.

Ο Πρωθυπουργός όμως αναμενεται να μετατρέψει τη συζήτηση σε μία ευρύτερη αντιπαράθεση ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, για όσα έχει κάνει η Κυβέρνηση από τις τελευταίες ευρωεκλογές μέχρι σήμερα και τα όσα προτείνει η αντιπολίτευση.

Η ακρίβεια, οι πολυεθνικές και το πρόστιμο στη Mondelez

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται για μία ακόμη φορά να παραδεχτεί πως υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας και πως η Κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, με ελέγχους, με πρόστιμα, με αυξήσεις μισθών και με παρεμβάσεις στις πολυεθνικές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στην επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην οποία ζητά συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο Ενωσιακό Δίκαιο προκειμένου να διασφαλιστούν η ίση μεταχείριση και η προστασία των καταναλωτών από πολυεθνικές εταιρείες που χειραγωγούν τις τιμές και έτσι «αφαιρούν» τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τα διαθέσιμα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

Η Κυβέρνηση υπενθυμίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη χαιρετίζει την επιστολή και δεσμεύεται ότι θα απαντήσει καθώς συμβάλλει στο συνολικό προβληματισμό για το μέλλον της ενιαίας αγοράς.

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 337,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Mondelēz International, Inc. (Mondelēz) για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Όσον αφορά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει πως έχει ζητήσει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να δουν οι πολίτες πόσο στοιχίζουν αυτά που εισηγείται η αντιπολίτευση και το «εάν αυτός ο λογαριασμός βγαίνει».

Από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απορρίψει για άλλη μία φορά το αίτημα της αντιπολίτευσης για μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα καθώς η Κυβέρνηση δεν θεωρεί πως η μειωση θα περάσει στους πολίτες, ενώ θα δημιουργηθεί και τεράστια τρύπα στα έσοδα όπως λένε γαλάζια στελέχη, υπογραμμίζοντας πως η αντιπολίτευση θα πρέπει να απαντήσει που θα βρεθούν τα 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο και από ποιους επιπλέον φόρους θα αντικατασταθούν.

Η Κυβέρνηση την ίδια ώρα τονίζει πως κάτω από 900.000 είναι οι άνεργοι στη χώρα μας για πρώτη φορά μετά το 2011, δηλαδή εδώ και 13 χρόνια ενώ κατά το μήνα Απρίλιο, καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 132.352 θέσεις εργασίας.

Η πρωτοβουλία για την άμυνα της Ευρώπης

Ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού αναμένεται να βρεθεί και το ζήτημα της άμυνας καθώς η Ελλάδα πιέζει όχι μόνο για την δημιουργία μιας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση αλλά και άλλες κοινές πρωτοβουλίες, όπως η πιθανή έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων για αμυντικές δαπάνες ή η σύσταση ενός κοινοτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προμηθειών.

Ο Πρωθυπουργός στην επιστολή στις Βρυξέλλες, που συνυπογράφει με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ζητά τη δημιουργία ενός αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος στα πρότυπα του «Iron Dome» που χρησιμοποιεί το Ισραήλ.

Η επικεφαλής της Κομισιόν ήδη φάνηκε να ενστερνίζεται την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας σε ανάρτησή της πως θα πρέπει η Ευρώπη να ενισχύσει την άμυνά της, πως χρειάζεται λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μία αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν οι δύο ηγέτες.

Ανασκόπηση του Κυβερνητικού έργου

Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές ο Πρωθυπουργός αναμένεται από το βήμα της Βουλής να προχωρήσει και σε μία συνολική ανασκόπηση όσων πέτυχε η Κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, στη μεταναστευτική πολιτική η οποία έφερε την Ευρώπη στα σύνορα της Ελλάδας όπως λέει η Κυβέρνηση, στην προσπάθεια στήριξης των αγροτών, στον νέο δικαστικό χάρτη αλλά και στις παρεμβάσεις στα ζητήματα της ασφάλειας με τελευταίο παράδειγμα την εικόνα που παρουσιάζουν πλέον τα γήπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ