ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Από πού προκύπτει η διαφορά στην κοστολόγηση του προγράμματος από το Γενικό Λογιστήριο

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Από πού προκύπτει η διαφορά στην κοστολόγηση του προγράμματος από το Γενικό Λογιστήριο
INTIME NEWS / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Εξηγήσεις για τη διαφορά των 100 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει για την κοστολόγηση του οικονομικού τους προγράμματος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) δίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, η διαφορά προκύπτει διότι το ΓΛΚ προσθέτει στο 2024 τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 21%, η οποία στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το νωρίτερο από 1/1/2025, ήτοι μετά την ολοκλήρωση του μέτρου του μηδενισμού του ΦΠΑ στα βασικά είδη.

Επίσης, πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, το ΓΛΚ δεν προσμετρά και δεν συμπεριλαμβάνει καθόλου τα έσοδα ύψους 3,2 δισ. ευρώ από την επιβολή έκτακτης εισφοράς 90% στα υπερκέρδη των τραπεζών, διυλιστηρίων κι εταιρειών ενέργειας για το 2023, που επίσης προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα λοιπά, στην Κουμουνδούρου διατείνονται πως το ΓΛΚ επιβεβαιώνει σχεδόν πλήρως την κοστολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύδει αυτή του υπουργείου Οικονομικών (2,6 δισ. ευρώ ο ΣΥΡΙΖΑ, 2,7 δισ. το ΓΛΚ και 4,2 δισ. το υπουργείο).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών, Νίκου Παππά:

«Η κυβέρνηση στρεψοδικεί διά της κοστολόγησης γιατί θέλει να κρύψει ότι αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη, να επιστρέψει στην κοινωνία τα υπερπλεονάσματα, να μειώσει τους έμμεσους φόρους. Έβαλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να κοστολογήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ το χθεσινό νομοσχέδιο του κ. Σκρέκα ήταν απόλυτα ακοστολόγητο. Τα νούμερα που διαβάζουμε από το πρωί ότι θα πει ο κ. Μητσοτάκης για το πρόγραμμά μας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι ο αρχιτέκτονας της ακρίβειας, που λεηλατεί τα χαμηλά εισοδήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ