ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Το Ολοκαύτωμα του Σουλίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της Ιστορίας

Δένδιας: Το Ολοκαύτωμα του Σουλίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της Ιστορίας

Ο Νίκος Δένδιας

Νίκος Δένδιας / Χ

«Το Σούλι και το Ζάλογγο είναι ταυτισμένα… με τον αγώνα για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ιστορική παρακαταθήκη για την Ελευθερία του Έθνους μας» σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για την 221η επέτειο από το Ολοκαύτωμα του Κουγκίου και της αυτοθυσίας των Σουλιωτών.

«Το Ολοκαύτωμα του Σουλίου αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά κεφάλαια της προεπαναστατικής περιόδου. Εξήψε και εξάπτει τη συλλογική μνήμη από τα παιδικά μας χρόνια. Οι Σουλιώτες είχαν ισχυρή την αίσθηση της κοινότητας, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Ελλήνων τα χρόνια της τουρκοκρατίας και κατάφεραν μαχόμενοι να διατηρήσουν την αυτονομία τους για πάνω από δύο αιώνες. Με ανδρεία και σθένος, υιοθετώντας πρωτοποριακές τακτικές μάχης για την εποχή», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Τους μνημονεύει ο Λόρδος Βύρων, ο οποίος αναφερόμενος στις νυχτερινές τους επιθέσεις έγραψε: ''Ποιος είναι πιο ανδρειωμένος από έναν σκοτεινό Σουλιώτη!''».

«Αφοσίωση στην πατρίδα, σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι πολλές»

«Η δέουσα προσοχή στο παρόν και στο μέλλον σε μια εποχή, που οι προκλήσεις είναι πολλές, είναι η αφοσίωση στην πατρίδα», ανέφερε ο υπουργός και τόνισε, πως «η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται και διατηρείται με αγώνες».

«Ο εντεταλμένος φορέας σήμερα από το Σύνταγμα για τη διατήρηση αυτής της Ελευθερίας είναι οι ένοπλες δυνάμεις που ισχυροποιούνται και μεταρρυθμίζονται με την υλοποίηση της Ατζέντας, 2030, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των ενόπλων δυνάμεων από το 1974» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος του Κουγκίου διοργανώθηκαν στον ιστορικό χώρο του Σουλίου από τον ομώνυμο Δήμο και την Περιφέρεια Ηπείρου/ΠΕ Θεσπρωτίας. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου. Ακολούθησε απόδοση τιμών στους πεσόντες Σουλιώτες, κατάθεση στεφάνων και παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ