Nordic Monitor: Απόρρητο τουρκικό έγγραφο κατονομάζει Ελλάδα και Κύπρο κορυφαίες απειλές
Κορυφαίες απειλές για την Τουρκία κατονομάζονται η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την άσκηση Efes-2024 πως η γείτονα χώρα είναι «με την πλευρά της ειρήνης και της συνεργασίας, όχι της έντασης και της σύγκρουσης και πως «δεν θρέφουμε εχθρότητα και προκατάληψη».
Στο αποκαλυπτικό έγγραφο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Nordic Monitor η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών από τις οποίες η Τουρκία χρειάζεται να συγκεντρώσει στρατιωτικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, μεταφορικές, επικοινωνιακές, επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες, ακόμη και σε καιρό ειρήνης.
Οι πληροφορίες που συλλέγονται από πολλαπλές πηγές από τη Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου (Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı) θα αξιολογηθούν από το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου για να προσδιοριστούν «οι δυνατότητες, η ετοιμότητα ή η κατάσταση στρατιωτικής συναγερμού, οι δραστηριότητες, οι προθέσεις, οι στόχοι και/ή η κατεύθυνση κίνησης του πιθανού εχθρού ένοπλες δυνάμεις».
Στόχος είναι να επιτραπεί στην Τουρκία να λάβει «έγκαιρα μέτρα για να εξουδετερώσει τυχόν απειλές και κινδύνους μέσω προηγμένων προετοιμασιών» δίνοντας στην τουρκική κυβέρνηση «άφθονο χρόνο για να λάβει αποφάσεις και ενημερώνοντας τακτικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με εβδομαδιαίες ενημερώσεις».
Οι κατευθυντήριες γραμμές συγκεντρώθηκαν σε ένα διαβαθμισμένο έγγραφο 58 σελίδων με τίτλο «Σύστημα Πολεμικών Ενδείξεων και Προειδοποίησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK)» (Harp Emareleri ve İkaz Sistemi, HEİS).
Αυτές οι γραμμές απλοποιούνται χρωματικά και με διαφορετικά σχήματα για να διασφαλιστεί η «πιο εύκολη κατανόηση των απειλών που προέρχονται από την Ελλάδα και την Κύπρο». Το έγγραφο οδηγιών παρέχει ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο αυτή η κωδικοποίηση εφαρμόζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Η γενική αξιολόγηση για την Ελλάδα κωδικοποιήθηκε με ένα κίτρινο τρίγωνο, υποδηλώνοντας πιθανή κρίση και κίνδυνο.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ερντογάν από άσκηση Efes-2024: Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα δικαιώματα γης και κυριαρχίας κανενός
Κακοκαιρία Byron: Εκτός λειτουργίας το Τραμ σε τμήμα της γραμμής Ασκληπιείο Βούλας - Λουτρά Αλίμου
08:02
80 χρόνια από την εξαφάνιση της Πτήσης 19 στο Τρίγωνο των Βερμούδων – Τι συνέβη πραγματικά
08:00
Κλειστά σχολεία και σχολές σήμερα λόγω του Byron – Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα
07:52
AKTOR: Αναθεώρηση 5ετούς πλάνου λόγω LNG και ομολογιακού των 140 εκατ. ευρώ – Τι θα χρηματοδοτήσει
07:50