ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Πυρ ομαδόν" κατά Φίλη για το Ποντιακό

"Πυρ ομαδόν" κατά Φίλη για το Ποντιακό
O Νίκος Φίλης απαντά σε ερώτηση στη Βουλή Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Φιλιάδας» συνέχεια  με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Όλα, ανεξαιρέτως τα κόμματα επιτέθηκαν χθες στον υπουργό Παιδείας, αποδοκιμάζοντας την άποψή του ότι δεν υπάρχει γενοκτονία, αλλά εθνοκάθαρση των Ποντίων.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, εξέφρασαν την άποψη ότι ο κύριος Φίλης δεν υπέπεσε σε κάποιο «αθώο ατόπημα» και συνέδεσαν το θέμα με την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.
Από τον χορό των αντιδράσεων δεν απουσίασαν ούτε οι ΑΝΕΛ με τον Β.Κόκαλη να χαρακτηρίζει ατυχέστατη τη δήλωση του Νίκου Φίλη. Αυτή ήταν η δεύτερη διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό τους εταίρο, καθώς είχε προηγηθεί η καταψήφιση του άρθρου για τη φορολογία της ελληνικής ζυθοποιίας.

Τι είπε ο Ν. Φίλης στην τηλεόραση και πώς απάντησαν οι πολιτικοί

Στην επίθεση πέρασε και το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη για να μην ασχολείται με τα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ η Ένωση Κεντρώων ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών του.

Η αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έμεινε σε λεκτικό επίπεδο, καθώς ο Μάκης Βορίδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό εάν «θα αποπέμψει τον υπουργό».
Την υπεράσπιση της κυβέρνησης και του Νίκου Φίλη ανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης που κατηγόρησε για λαϊκισμό την αντιπολίτευση και για “συστηματική στοχοποίηση, σε συνεργασία με συστημικά ΜΜΕ”.

Πλην του κ. Σκουρλέτη, η κυβέρνηση κράτησε διακριτικές αποστάσεις από τον κ.Φίλη, λέγοντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του υπουργού Παιδείας ενώ σε δημόσιες δηλώσεις αποδοκιμασίας προέβησαν αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Πάντως το κυβερνών κόμμα δεν έχει ψηφίσει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων καθώς το 1994 δεν συμμετείχε στη Βουλή, ενώ ουδέποτε έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση για το θέμα και για αυτό προκάλεσε εντύπωση, στους καλά γνωρίζοντες τις θέσεις του κόμματος, η δήλωση του Δημήτρη Βίτσα ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει ότι πρόκειται για γενοκτονία. Και ιστορικά και θεσμικά”.

O ΣΥΡΙΖΑ, επιπλέον, είχε καταψηφίσει το σχετικό άρθρο του αντιρατσιστικού νόμου το 2014, καθώς, όπως είχε υποστηρίξει τότε, "δεν πρέπει να ποινικοποιείται και να διώκεται ο επιστημονικός διάλογος".

Οι δηλώσεις Φίλη προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση των ποντιακών οργανώσεων με τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας να δηλώνει ότι «αντίστοιχη επιχειρηματολογία με του κ. Φίλη για το θέμα της γενοκτονίας συναντούμε δυστυχώς μόνο στους Γκρίζους Λύκους».

Οι ποντιακές οργανώσεις διοργανώνουν σήμερα στις 16:00 συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ