ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έφοδος με πρωταγωνιστικούς όρους»: Οι εισηγήσεις στον Κασσελάκη - Τι ζητά η βάση

«Έφοδος με πρωταγωνιστικούς όρους»: Οι εισηγήσεις στον Κασσελάκη - Τι ζητά η βάση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ/INTIME NEWS

Εισηγήσεις για να μετατρέψει τη σημερινή Κεντρική Επιτροπή σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνέδριου (ΚΟΕΣ), αυξάνοντας κατά πολύ τα μέλη της και στην ουσία απαξιώνοντάς τη, δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως πληροφορείται το CNN Greece.

Το «πρότυπο» που έχουν στο μυαλό τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που το προτείνουν στον πρόεδρό του είναι η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) των 700 μελών την οποία είχε συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την ένταξη της Προοδευτικής Συμμαχίας το 2019.

Ακόμα, πάντως, κι αν αποδεχθεί ο κ. Κασσελάκης αυτή την πρόταση, ημερομηνία λήξης αυτής της νέας ΚΕΑ θα είναι το καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου ύστερα από το οποίο θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή κι από αυτή η νέα Πολιτική Γραμματεία.

Έγκαιρη ενημέρωση για το «πού θέλει να πάει το κόμμα»

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προταθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και να παρουσιάσει τις καταστατικές αλλαγές στις οποίες θέλει να προχωρήσει από το Σεπτέμβριο κιόλας, αν όχι και νωρίτερα, σε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς, αλλά όχι στελεχών άλλων κομμάτων του προοδευτικού χώρου.

Οι προτείνοντες υποστηρίζουν πως με την έγκαιρη ενημέρωση για το «πού θέλει να πάει το κόμμα» ο κ. Κασσελάκης θα αποφευχθούν οι συγκρούσεις του έκτακτου συνεδρίου του Φεβρουαρίου.

Γιατί δεν βιάζεται ο Στέφανος Κασσελάκης για τη σύγκληση των οργάνων

Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που αποδίδουν σε δύο βασικούς λόγους τη μη σπουδή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκληση των κομματικών οργάνων και την ουσιαστική συζήτηση σε αυτά για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Από τη μία επιθυμεί να αποφευχθεί νέος κύκλος εσωστρέφειας που τόσο ταλαιπώρησε το ΣΥΡΙΖΑ τον προηγούμενο χρόνο κι από την άλλη θεωρεί πως τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και η Πολιτική Γραμματεία με τις σημερινές τους συνθέσεις, απηχούν ισορροπίες της εποχής Τσίπρα κι όχι τις τρέχουσες.

Σε αυτούς τους δύο λόγους μπορεί να προστεθεί και η δημοσιοποιημένη πρόθεση Κασσελάκη να δώσει μεγαλύτερο ρόλο στη βάση μέσω του isyriza κι εσωκομματικών δημοψηφισμάτων.

«Ενωθείτε, βρείτε τα»

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου είναι ουκ ολίγοι οι βουλευτές που μας εκμυστηρεύονται πως και κατά την προεκλογική περίοδο που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η παρακίνηση που είχαν από τους πολίτες με τους οποίους συνομιλούσαν ήταν «ενωθείτε, βρείτε τα».

«Όταν εννέα στους δέκα μας λένε αυτό το πράγμα είναι αδύνατο να το αγνοήσουμε», σημειώνουν με νόημα.

Οι εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου για τον ανασχηματισμό

Στο μεταξύ, ως επιβεβαίωση της εκτίμησης που διατύπωσε πρόσφατα ο κ. Κασσελάκης πως «η πτωτική πορεία Μητσοτάκη δεν είναι αναστρέψιμη» διαβάζουν στην Κουμουνδούρου το περιεχόμενο του ανασχηματισμού.

Σε συνδυασμό με την κινητικότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για «έφοδο» με πρωταγωνιστικούς όρους στο υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό πεδίο, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι βουλευτές και να συζητηθούν εκτενώς οι δράσεις κι ο σχεδιασμός του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ