ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να φτάσει σε μία διαρκή και δίκαιη ειρήνη

Μητσοτάκης: Θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να φτάσει σε μία διαρκή και δίκαιη ειρήνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Την ανάγκη να στηριχθεί η Ουκρανία ώστε να φτάσει σε μια δίκαιη ειρήνη, μέσω των σωστών διαπραγματεύσεων τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στη Δεύτερη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία, που πραγματοποιείται στην Ελβετία.

Ολόκληρη η παρέμβαση του πρωθυπουργού:

Αγαπητοί συνάδελφοι, πριν από ένα χρόνο δεν ήταν φανερό ότι αυτή η Σύνοδος θα λάμβανε χώρα. Η Ρωσία έκανε ό, τι μπορούσε για να μην γίνει. Σήμερα όμως, 109 χώρες και διεθνείς οργανισμοί εκπροσωπούνται γύρω από αυτό το τραπέζι, καταδεικνύοντας, όπως είπε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ότι η σύρραξη στην Ουκρανία είναι παγκόσμιο ζήτημα. Πολλά συζητήθηκαν στις συνεδρίες μας.

Πρώτα απ όλα η ασφάλεια των τροφίμων, η επισιτιστική ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Κένυας ανέφερε τις επιπτώσεις που είχε στους αγρότες η έλλειψη των σιτηρών και των λιπασμάτων. Βεβαίως, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο φωτίζει τη σημασία της πλήρους και ελεύθερης ναυσιπλοΐας και την υποστήριξη της Ουκρανίας για την ανοικοδόμηση της. Ήμουν στην Οδησσό με τον Βλαντιμίρ όταν χτύπησε ένας πύραυλος στο λιμάνι.

Πρέπει να διατηρήσουμε το επίπεδο των εξαγωγών προκειμένου από την Ουκρανία για να διατηρήσουμε την επισιτιστική ασφάλεια.

Επιπλέον, είμαστε όλοι εδώ για να καταδείξουμε τη δέσμευσή μας στο διεθνές δίκαιο και να διατρανώσουμε τη σημασία της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Να θυμίσουμε σε όλους ότι πρέπει να τηρείται το διεθνές δίκαιο, ότι οι χώρες και οι λαοί έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τις κυβερνήσεις τους και να καθορίζουν το μέλλον τους.

Και βεβαίως η πυρηνική ασφάλεια δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ούτε και η επισιτιστική ασφάλεια. Όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να αποτελέσει το αποτέλεσμα μιας συνθηκολόγησης και γι αυτό θα βοηθήσουμε την Ουκρανία με όλες μας τις δυνάμεις να φτάσει σε μία διαρκή και δίκαιη ειρήνη μέσω σωστών διαπραγματεύσεων.

Τέλος, θα ήθελα να θίξω το θέμα της σημασίας του ανθρωπιστικού δικαίου όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για το Σουδάν και τη Γάζα, την προστασία των αμάχων. Και βεβαίως να διασφαλίσουμε την επιστροφή των ομήρων, να γίνει απελευθέρωση κρατουμένων, πολέμου και απαχθέντων παιδιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ