ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τρικυμία» στην Κεντροαριστερά: Κάλπες ζητά ο Δούκας - Άνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ για τα «μαύρα ταμεία»

«Τρικυμία» στην Κεντροαριστερά: Κάλπες ζητά ο Δούκας - Άνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ για τα «μαύρα ταμεία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης

INTIME

«Τρικυμία» επικρατεί στην Κεντροαριστερά και συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ όπου ο Χάρης Δούκας ζητά κάλπες για το Νοέμβριο και στον ΣΥΡΙΖΑ όπου άναψε φωτιές η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη για τα «μαύρα ταμεία» στο κόμμα, μια φράση από πολλούς διαβάζεται ως βολή προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Αμεση ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ προς τον κ. Χάρη Δούκα που βάζει «πάγο» στο αίτημα του, αναφέροντας ότι «η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος σε όλα τα επίπεδα» ενώ τον καλεί στη συνεδρίαση της Κυριακής 30 Ιουνίου.

Στο ταραχώδες αυτό τοπίο της Κεντροαριστεράς, προστίθεται την τελευταία στιγμή και η τοποθέτηση των κ.κ. Μαμουλάκη-Καραμέρου-Κεδίκογλου που ζητούν τη σύγκλιση της ΚΟ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλπες για νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ ζητά για το Νοέμβριο ο Χάρης Δούκας

Εκλογές για νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ στις 3 και 10 Νοεμβρίου ζητά με επιστολή του ο Χάρης Δούκας.

Η χρονική συγκυρία που εστάλη η επιστολή δεν είναι τυχαία καθώς στις 30/6 θα συνέλθει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με αφορμή το αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές. Ο τελευταίος έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε διαγραφές αν χρειαστεί.

Όλη η επιστολή του Χάρη Δούκα:

Αγαπητοί Σύντροφοι,

Την Κυριακή στις 30/06/2024 έχουμε την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Στόχος όλων μας είναι να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε την επανεκκίνηση που χρειαζόμαστε, ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής η μεγάλη δύναμη που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Αυτό προϋποθέτει δημιουργική συζήτηση, χωρίς εντάσεις και πολώσεις.

Ευνόητο είναι πως οι εργασίες της Κ.Π.Ε πρέπει να διεξαχθούν με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς.
Η γόνιμη συζήτηση που ευελπιστώ πως θα γίνει, χρειάζεται να καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματά μας.
Συγκεκριμένα προτείνω:

Nα γιορτάσουμε ενωτικά τα 50 χρόνια της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη.

Να διεξαχθεί Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, στις αρχές Οκτώβρη, για να συζητήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και τους κεντρικούς πολιτικούς άξονες του Κινήματός μας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κινήματός μας και των κοινωνικών φορέων, όπως προβλέπει το καταστατικό.

Στη συνέχεια να οδηγηθούμε συντεταγμένα στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τα μέλη και τους φίλους μας, της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Προτείνω η ψηφοφορία να διεξαχθεί στις 3 και 10 Νοεμβρίου, με τις διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες που έγιναν στις εκλογές του 2017 και του 2021.

Θεωρώ ότι ο οδικός χάρτης εξασφαλίζει:

Πρώτον : Τη δυνατότητα πολιτικής συζήτησης για την αναγκαία επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής.

Δεύτερον : Τον προσδιορισμό των εκλογών ανάδειξης ηγεσίας, σε χρόνο που δεν επιτρέπει μακροχρόνιες διαδικασίες που οδηγούν σε εσωστρέφεια .

Ελπίζω ότι θα σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης μας απέναντι στους πολίτες και την χώρα.

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στον Δούκα

«Η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος σε όλα τα επίπεδα. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα συνεδριάσει ως γνωστόν την Κυριακή 30 Ιουνίου για να αποφασίσει τον οδικό χάρτη», απαντά το ΠΑΣΟΚ στον κ. Δούκα και συνεχίζει σε ανακοίνωσή του:

«Ως εκ τούτου, θα αναμέναμε από τον κ. Δούκα να έρθει στη συνεδρίαση του οργάνου του οποίου είναι μέλος και να εκθέσει τις απόψεις του, και όχι να τις κοινοποιεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέσω του email τρίτου προσώπου.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ότι στις 10 Νοεμβρίου 2024, ημερομηνία που προτείνει για τη διενέργεια του β΄γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος δρόμος».

Κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ για τα μαύρα ταμεία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού» και συμπλήρωσε: «Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: ''πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα''. Λοιπόν, ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης».

Αυτή η δήλωση πυροδότησε νέες κόντρες μέσα στο κόμμα, μετά τη σύγκρουση Πολάκη- Ζαχαριάδη που αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες μέσω των κοινωνικών δικτύων για την ευθύνη του καθενός για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στην περιφέρεια του καθενός. O Κώστας Ζαχαριάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κασσελάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα όσα είχε γράψει στην ανάρτησή του.

«Εγώ είμαι 20 χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία 4 στην Πολιτική Γραμματεία και εδώ και περίπου 8 χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή. Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα διαυγή και καθαρά και ήταν η κομματική του επιχορήγηση, ήταν οι εισφορές των βουλευτών, όταν εγώ ήμουν βουλευτής έδινα κάθε μήνα 2.150 ευρώ από τη βουλευτική μου αποζημίωση και βέβαια οι εισφορές των μελών του και έτσι πορεύτηκε αυτό το κόμμα για να το πάρει η σημερινή ηγεσία χωρίς ένα ευρώ χρέος. Αν υπάρχει κάτι άλλο, από αυτά τα οποία λέω, να ειπωθεί καθαρά και χωρίς υπονοούμενα»

Παράλληλα ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας στο Action 24 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει υπόνοια ειδικά για ζητήματα ηθικής τάξης που αφορούν την ηγεσία Τσίπρα» και πρόσθεσε: «Παρατηρώ μηνύματα ανησυχητικής εσωστρέφειας, να κοιτάξουμε έξω και μπροστά όχι πίσω και μέσα. Ο κόσμος ψάχνει συνθέσεις και υπερβάσεις των αντιθέσεων του χθες» και πρόσθεσε: «θεωρώ ότι όλα αυτά θα πρέπει να διευκρινιστούν και να επεξηγηθούν και αυτό δεν θα γίνει στα πλατό, αλλά στις συνεδριάσεις των οργάνων μας που θα γίνουν το επόμενο διάστημα».

Αίσθηση προκάλεσε επίσης που δήλωσε για το θέμα ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης στα Παραπολιτικά: «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές. Η διαδικασία με την οποία διαχειρίζονται τα χρήματα δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός».

Προς το παρόν δεν αναμένεται αντίδραση από τον Αλέξη Τσίπρα, αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

Τη σύγκλιση της ΚΟ ζητάνε Μαμουλάκης-Καραμέρος-Κεδίκογλου

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς οι κ.κ. Μαμουλάκης-Καραμέρος-Κεδίκογλου ζητούν τη σύγκλιση της ΚΟ.

Τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ζητάνε οι Χαράλαμπος Μαμουλάκης, Γιώργος Καραμέρος και Συμεών Κεδίκογλου.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς:

Πρόεδρο Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κοινοποίηση:

Αξιότιμε Πρόεδρε, αγαπητέ Σωκράτη,

Όπως είναι γνωστό, η συγκληθείσα Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος διακόπηκε μετά την παρέμβαση του Προέδρου Στ. Κασσελάκη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του. Επανερχόμαστε, λοιπόν, με το εύλογο αίτημα για εκ νέου σύγκληση της Κ.Ο., με το ίδιο θέμα, ώστε να μπορέσουν και οι βουλευτές, σε κατάλληλη χρονική απόσταση από τις Ευρωεκλογές, να εκφράσουν με ενάργεια και ψύχραιμη ματιά τις απόψεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία για τις μελλοντικές προκλήσεις και το θετικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Είναι, άλλωστε, διαδικασία θεσμική και επιβεβλημένη, αυτονόητη για δημοκρατικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με τιμή,

οι υπογράφοντες βουλευτές
Καραμέρος Γιώργος, Κεδίκογλου Συμεών Μαμουλάκης Χάρης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ