ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ, Σύνοδος του Νότου και περιφέρεια στην ατζέντα Τσίπρα

ΔΕΘ, Σύνοδος του Νότου και περιφέρεια στην ατζέντα Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2016 EUROKINISSI/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Θεωρητικά η κυβερνητική ατζέντα έχει κολλήσει στο θέμα της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών.

Όμως το Μαξίμου τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την προεργασία για δύο κορυφαία πολιτικά γεγονότα του επόμενου δεκαήμερου: την Σύνοδο των ηγετών του Νότου στην Αθήνα και τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωθυπουργικό επιτελείο κρατάει ανοιχτή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε αρκετά σημεία της θεωρώντας ότι αναλόγως με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θα μπορούσαν να προστεθούν αναφορές που θα ενισχύουν το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός οπωσδήποτε δεν έχει πολιτικά την δυνατότητα να μιλήσει για παροχές στην ΔΕΘ, ωστόσο επιθυμεί να εστιάσει την οικονομική του παρέμβαση στην ενίσχυση κοινωνικών ομάδων που έχουν υποστεί σε μεγαλύτερο βαθμό της συνέπειες της κρίσης.

Γι’ αυτό αφενός ανέθεσε στο οικονομικό επιτελείο κατά την πρόσφατη αποστολή του στις Βρυξέλλες να καταλάβει πόσο ελαστικοί θα μπορούσαν να εμφανιστούν οι θεσμοί στην απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει κάποιες κοινωνικές πολιτικές και αφετέρου παρήγγειλε την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των προαπαιτούμενων για να μην υπάρξουν εμπλοκές.

Βαρύτητα στην περιφέρεια

Ο Αλέξης Τσίπρας αύριο θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να ακούσει τα αιτήματά τους και να ενσωματώσει στην παρέμβασή του απαντήσεις που θα ικανοποιήσουν και το τοπικό ακροατήριο στην Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις επιδράσεις που έχουν στις τοπικές κοινωνίες διάφορες παρεμβάσεις ή προωθήσεις έργων που ανακουφίζουν την περιφέρεια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την Παρασκευή τμήματα της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών για να δείξει ότι τα μεγάλα έργα που είχαν κολλήσει προχωρούν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για τον ίδιο λόγο ο Αλέξης Τσίπρας είχε παραστεί στην παράδοση του νοσοκομείου Σαντορίνης και αργότερα έκανε τα εγκαίνια και το κόψιμο της κορδέλας στο νέο αεροδρόμιο της Πάρου.

Σε ό,τι αφορά την Σύνοδο των ηγετών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την μεθεπόμενη Παρασκευή το μεσημέρι και θα ασχοληθεί κυρίως με τα θέματα της ανάπτυξης και του συντονισμού των χωρών της ευρωπαϊκής μεσογείου για την αλλαγή της ατζέντας στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ