ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Για δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών», την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Άρχισε στο Μέγαρο Μαξίμου η εντατική προετοιμασία του πρωθυπουργού για την παρουσία του στην ΔΕΘ. Και ειδικότερα για την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Στο Μαξίμου έχουν εντοπίσει ερωτήσεις-sos που πιστεύουν ότι θα δεχθεί ο πρωθυπουργός και πάνω σ’ αυτές προετοιμάζουν και τις απαντήσεις Τσίπρα. Αυτές αφορούν την αδειοδότηση των καναλιών, την πιθανότητα να χάσουν την δουλειά τους εκατοντάδες εργαζόμενοι σε κανάλια που δεν θα έχουν άδεια, το ενδεχόμενο να μην δοθεί στην χώρα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και φυσικά την προοπτική του να μην ληφθεί κάποια οριστική απόφαση για την απομείωση του δημοσίου χρέους.

Παράλληλα γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα κινηθεί στο δίπτυχο δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπερασπιστεί τις προηγούμενες ομιλίες του στην ΔΕΘ και να τονίσει πως η κυβέρνησή του δεν πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Εξ αυτού του λόγου έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να καταγράψουν πόσες από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ έχουν γίνει πραγματικότητα για την υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων.

Ο πρωθυπουργός θα αποφύγει εκ των πραγμάτων την παροχολογία, εντούτοις θα επιδιώξει η ομιλία του να έχει κοινωνικό πρόσημο επομένως πέραν των εξαγγελιών για την διάθεση των εσόδων από τις τηλεοπτικές άδειες στους πιο αδύναμους, αναμένεται να αναφερθεί και σε επιμέρους παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας χωρίς να αποκλείονται ανακοινώσεις για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Προετοιμασία γίνεται και για την Σύνοδο των ηγετών του Νότου την ερχόμενη Παρασκευή στο Ζάππειο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα παραχωρήσει συνέντευξη-προπομπό μέσα στην εβδομάδα στην γαλλική Le Monde για να τονίσει την σημασία της συσπείρωσης των ευρωμεσογειακών κρατών.

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου θα κατατεθεί στην Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση των ηγετών θα είναι κλειστή ενώ μετά το πέρας της θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ