ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Ευρωμεσογειακή Σύνοδο: Στόχος μας περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη

Τσίπρας για Ευρωμεσογειακή Σύνοδο: Στόχος μας περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη
REUTERS

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναλύει τους στόχους της συνάντησης των ηγετών των χωρών του Νότου στο Ζάππειο.

«Η πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε καλύτερα, ώστε να γίνει η ατζέντα της Μεσογείου, συστατικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ατζέντας. Και αυτό είναι μια καθαρά φιλοευρωπαϊκή κίνηση» αναφέρει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euractiv.com και προσθέτει:

«Η πρωτοβουλία αυτή δεν αποβλέπει στην αναδιανομή πολιτικής ισχύος. Αποβλέπει σε ένα καλύτερο, πιο παραγωγικό, πιο ειρηνικό και πιο ανθρώπινο μέλλον. Και αυτό ενδιαφέρει την Ευρώπη στο σύνολό της».

«Έχω κάθε λόγο να είμαι αισιόδοξος ότι η ευρωμεσογειακή συνάντηση στην Αθήνα θα είναι παραγωγική και θα καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα όχι μόνο για εμάς, αλλά για την πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογραμμίζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο σκεπτικό της πρωτοβουλίας για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, σημειώνει ότι οι ευρωμεσογειακές χώρες μπορούν και πρέπει να έχουν αυξημένο λόγο, να αναζητήσουν κοινές θέσεις και βηματισμό στη συζήτηση για την πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με δεδομένο ότι η οικονομική στασιμότητα, τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής, η έξαρση του ευρωσκεπτισκισμού και του απομονωτισμού, η ενίσχυση ακροδεξιών λαϊκιστικών φαινομένων, είναι ζητήματα που δεν μπορούμε να προσπερνάμε.

«Θεωρώ ότι ανεξάρτητα από την πολιτική προέλευση του καθενός από εμάς, το έδαφος για κοινή δράση υπάρχει» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και σημειώνει την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, να αντιμετωπιστούν κρίσιμα προβλήματα κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, να προωθηθούν λύσεις ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας, να υπάρξει μια ενιαία, ανθρωπιστική και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Αυτά όμως, όπως σημειώνει, «δεν είναι προβλήματα μόνο των χωρών που θα συναντηθούν στην Αθήνα, είναι προβλήματα που αφορούν την Ευρώπη στο σύνολό της και γι΄ αυτό θα αναζητείται η δυνατότητα να εμπλουτιστεί η ευρωπαϊκή ατζέντα με κοινές θέσεις».

Ο Πρωθυπουργός ερωτάται για τις χώρες που ανησυχούν ότι μια ατζέντα υπέρ της ανάπτυξης μπορεί να διογκώσει τα δημόσια ελλείμματα και επισημαίνει ότι η ανάπτυξη είναι εργαλείο για να κινηθούν οι οικονομίες και να βγει η Ευρώπη από την κρίση και την στασιμότητα. Ταυτόχρονα, όμως, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η πρωτοβουλία για τη συνάντηση της Αθήνας δεν επιδιώκει να προκαλέσει ρήγματα και συγκρούσεις στην Ευρώπη, πως η πρωτοβουλία αυτή δεν επιδιώκει σε καμία περίπτωση να διχάσει πολιτικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αντίθετα, όπως δηλώνει, επιδιώκει να το ενώσει και να το ενισχύσει.

«Ως χώρες της Μεσογείου συνειδητοποιούμε τα κοινά μας προβλήματα, αλλά και τις κοινές δυνατότητες και προοπτικές, καθώς και την σημασία που έχει κάτι τέτοιο για το μέλλον της ένωσής μας. Γι΄ αυτό, η ατζέντα μας εστιάζει, με θετικό τρόπο, στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ζητήματα στα οποία πιστεύω ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση σε ολόκληρη την ΕΕ. Πιστεύω ότι πρωταρχικός στόχος όλων μας είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, κάτι που αποτελεί σήμερα το μεγάλο ζητούμενο», σημειώνει ο Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να ενταχθεί κάποια μέρα στην οικογένεια των σοσιαλιστών απάντησε ότι το κρίσιμο, σήμερα, για την πορεία της ΕΕ είναι να υπάρξει ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα, με ξεκάθαρη πολιτική, κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση και «πάνω σε αυτό το ζητούμενο πρέπει να υπάρξουν νέες συγκλίσεις, που υπερβαίνουν τα όρια των ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών».

Σημειώνει, μάλιστα, ότι στην κατεύθυνση αυτή κατά την πρόσφατη συνάντηση των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής, πρότεινε να υπάρξει ένα φόρουμ διαλόγου, δηλαδή, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι Σοσιαλιστές, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι Πράσινοι και να αναζητήσουν πράγματα που τους ενώνουν.

«Η κρίση στην Ευρώπη, μια κρίση στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η Ελλάδα, έφερε πιο κοντά τις δυνάμεις αυτές. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί η ενότητα και η συνεννόηση είναι που ανοίγουν νέους δρόμους» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο και της κρίσης αυτής, κινείται προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίζουν να εφαρμόζουν με συνέπεια αυτά τα οποία έχουν συμφωνήσει. «Η προσφυγική κρίση μας αφορά όλους και όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την ανθρωπιστική και αποτελεσματική της διαχείριση» επισημαίνει.

Για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, απαντά πως «είναι ξεκάθαρο κομμάτι της συμφωνίας που υπογράφτηκε πέρυσι τον Ιούλιο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της» και καθώς η Ελλάδα υλοποιεί με συνέπεια όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ώστε να υπάρξει οριστική έξοδος από αυτή την κρίση και θα πρέπει να υλοποιήσει και η άλλη πλευρά τις δεσμεύσεις της, που αφορούν μια συμφωνία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ζήτημα εθνικής σημασίας για την Ελλάδα, αυτό των γερμανικών αποζημιώσεων, «ζήτημα που παραμένει ανοιχτό και που η Ελλάδα το προσεγγίζει αναζητώντας τον πιο συνετό και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την οριστική επίλυσή του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ