ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ: ο οδικός χάρτης και το σχέδιο εξόδου από την κρίση

Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ: ο οδικός χάρτης και το σχέδιο εξόδου από την κρίση
Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Σε κοινωνικές ανάγκες θα καταλήξουν τα 246 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από την πώληση των τηλεοπτικών αδειών.

Τελικώς ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανακοινώσεις που σχετίζονται με μικρές παροχές δίνοντας έμφαση στον τομέα της υγείας με προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και της παιδείας. Ενώ συγχρόνως ανακοίνωσε διευκολύνσεις και για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με την κυβέρνηση να παγώνει τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με είπε ο Αλεξης Τσίπρας από το βήμα της 81ης ΔΕΘ, τα έσοδα από τους καναλάρχες θα δοθούν για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη προκειμένου το πρόγραμμα να καλύπτει πλέον 260.000 γεύματα. Επίσης θα αποκτήσουν πρόσβαση στους σταθμούς άλλα 15.000 παιδιά.

Παράλληλα μίλησε για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος που θα ευνοήσει την επιστροφή χιλιάδων νέων επιστημόνων στην Ελλάδα.

Μέρος των εσόδων από την πώληση των αδειών θα δοθεί για την ενίσχυση των νοσοκομείων με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς, ενώ θα γενικευθεί η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων και συγχρόνως 2.700 φοιτητές που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια θα πάρουν υποτροφία 500 ευρώ τον μήνα.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα διευρυνθεί η φορολογική βάση αναγνωρίζοντας πως έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ψηφιστεί ο νόμος για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος και παράλληλα θα θεσπιστεί λογαριασμός αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών και μισθοδοσίας χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης.

Άμεσα κατατίθεται επίσης ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων για όσους απέκρυπταν χρήματα. "Όσοι δεν το πράξουν θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες" προειδοποίησε.

Ανέφερε επίσης ότι θα μειωθεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν πιο δίκαιο φόρο. Σε πρώτη φάση εντός του 2017 θα επεκταθούν οι απαλλαγές ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο εύαλωτα στρώματα.

Όλα αυτά διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του έχει και οδικό χάρτη και σχέδιο εξόδου από την κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ