ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2016: Το μεσημέρι η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

ΔΕΘ 2016: Το μεσημέρι η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα
ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Στη μία το μεσημέρι της Κυριακής θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ολοκληρώνοντας έτσι την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και την 81η ΔΕΘ.

Το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Τσίπρας στον ίδιο χώρο παρουσίασε τον οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση, την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών. Ανακοίνωσε την έξοδο από το πρόγραμμα στο τέλος της επόμενης διετίας, καθώς και μείωση του πλεονάσματος για το 2019 και για το 2020 σε 2,5% και 2% αντίστοιχα και παρουσίασε τα πέντε βήματα-προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι προοδευτικά να ελαφρυνθούν από τα φορολογικά βάρη οι οικονομικά ασθενέστεροι ενώ προανήγγειλε και την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν άλλο πιο δίκαιο φόρο, όπως είπε. Επιπλέον, δεσμεύθηκε για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, τονίζοντας ότι αξιοποιούνται στο έπακρο τα κοινοτικά κονδύλια.

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος και τόνισε ότι η περίοδος ασυλίας για όσους φοροδιαφεύγουν, έχει τελειώσει.
Αναφερόμενος στη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, τόνισε ότι τα 246 εκατομμύρια που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο, θα καταλήξουν σε κοινωνικές ανάγκες για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τελικώς ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανακοινώσεις που σχετίζονται με μικρές παροχές δίνοντας έμφαση στον τομέα της υγείας με προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και της παιδείας.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Αμετανόητο λαϊκιστή που «ποτέ δεν πίστεψε στις μεταρρυθμίσεις και ποτέ δεν θα μπορέσει να τις εφαρμόσει» χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

«Η μόνη πολιτική που ξέρει είναι αυτή που αναδιανέμει μιζέρια και φτώχεια σε όλους», τονίζει η ΝΔ κάνοντας λόγο για ομιλία - αγγαρεία κατά την οποία, όπως λέει, ο πρωθυπουργός ξέχασε τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους.

Η ΝΔ μιλά επίσης για φοροκαταιγίδα που διαλύει τους συνταξιούχους και γκρεμίζει τη ζωή τους, τους ανέργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες.

«Πώς θα μπορούσε άλλωστε να τους πει κάτι; Είναι ακριβώς εκείνοι στους οποίους είπε τα πιο μεγάλα, τα πιο προκλητικά ψέματα. Από λαϊκιστής δεν γίνεσαι εκσυγχρονιστής σε ένα βράδυ», συμπληρώνει και λέει χαρακτηριστικά πως «όταν και τα αποψινά πυροτεχνήματα σβήσουν, το μαύρο θα επιστρέψει στη χώρα και στις ζωές των Ελλήνων».

Η ΝΔ προσθέτει πως μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση υπάρχει και είναι αυτή που θα ακουστεί από το ίδιο βήμα σε μία εβδομάδα. «Η συμφωνία αλήθειας και η πρόταση ελπίδας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποτάμι: Καμία αξία οι εξαγγελίες Τσίπρα

«Oι φετινές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ έχουν ακριβώς την ίδια αξία που είχαν και πέρυσι και πρόπερσι. Δηλαδή καμία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

«Το εμπόριο ελπίδας, που είναι ο μόνος τομέας στον οποίο ειδικεύεται, δεν βρίσκει πια αγοραστές. Η ανάπτυξη για την οποία μιλάει δεν έρχεται με λαϊκίστικες κορώνες και ψέματα», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Έρχεται με τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για επενδύσεις. Έρχεται με λιγότερους κι όχι με περισσότερους φόρους. Αλλά ανάπτυξη και κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι έννοιες ασύμβατες».

ΚΚΕ: Η φτώχεια και η κοροϊδία καλά κρατούν

«Οι "δεσμεύσεις" στο λαό για μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, άδικους φόρους που δεν καταργούνται, όπως ο ΕΝΦΙΑ, μειωμένες συντάξεις, μισθούς πείνας, συσσίτια και ψίχουλα για λίγους, είναι ομολογία πως η φτώχεια και η κοροϊδία καλά κρατούν», σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Το στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι ο λαός να υπομείνει αδιαμαρτύρητα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, να χάψει το καινούργιο παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» και να είναι «στο περίμενε» της ανεργίας και της φτώχειας, μήπως πέσει κανένα ψίχουλο απ’ το τραπέζι της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, τονίζει και συμπληρώνει: «Με τη χτεσινή του ομιλία ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά απευθύνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους, με υποσχέσεις και δεσμεύσεις για φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια και ζεστό χρήμα από τα αναπτυξιακά πακέτα. Μαζί με τη διαβεβαίωση πως στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων, που άφησαν πίσω τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα προστεθεί και ό,τι ακόμα κατεδαφίσει η κυβέρνηση με τη δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα πάντα με το αντεργατικό κεκτημένο της ΕΕ».

Η εργατική τάξη ο λαός απ’ το «περίμενε» του κ. Τσίπρα μπορεί να περάσει απέναντι από την κυβέρνηση, την ΕΕ, το κεφάλαιο, να πάρει τη θέση του στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής για να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του, καταλήγει στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ