ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Είμαστε κοντά στη λύση για το χρέος

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Είμαστε κοντά στη λύση για το χρέος
CNN GREECE

Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στη λύση του προβλήματος χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Έτοιμος να φορέσει γραβάτα λόγω... χρέους

Όπως τόνισε αρκετές είναι οι φωνές που ζητούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μεταξύ αυτών είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει θέσει ως τελική ημερομηνία για αυτό το τέλος του 2016.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «γραφικό» το αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές, λέγοντας μάλιστα πως παρά τις αρχικές δηλώσεις του για διαφορετική αντιπολιτευτική τακτική, τελικά συνέχισε με αίτημα για προσφυγή στις κάλπες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη θέση της Γερμανίας στο θέμα του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως το ζήτημα δεν αποτελεί διμερές πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από την Άγκελα Μέρκελ και τους υπόλοιπους εταίρους να τηρήσουν με τη σειρά τους και εκείνοι τις συμφωνίες.

Κλειστά χαρτιά για ανασχηματισμό

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το εάν επίκειται ανασχηματισμός, ενώ χαριτολογώντας για τον στενό του συνεργάτη και υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, κάλεσε τους δημοσιογράφους να του πουν πως "δεν είναι εκείνος που θα αποφασίσει σε ποιο υπουργείο θα πάει".

Μόνο το 5% είδε μείωση στην επικουρική

Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις και υποστήριξε ότι μόνο το 5% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη είδε μεγάλες μειώσεις.

Έστρεψε μάλιστα τα «πυρά» του κατά των δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για «τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις.

Θα ολοκληρωθεί η έρευνα για την ΕΛΣΤΑΤ

"Η έρευνα για την ΕΛΣΤΑΤ θα φτάσει σε βάθος" είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η υπόθεση δεν πρέπει να αφορά τη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη και έχει να κάνει με την απομείωση του χρέους.

Η Τουρκία τήρησε τη μεταξύ μας συμφωνία στο προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο πρωθυπουργός είπε πως είναι καιρός οι εταίροι να τηρήσουν τις συμφωνίες και να αρχίσει η διαδικασία επανεγκατάστασης καθώς από τις 33.000 θέσεις έχουν καλυφθεί μόλις οι 3.000.

«Η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Η Τουρκία τήρησε σε μεγάλο βαθμό τα συμφωνηθέντα. Οι ροές από τις 5.000 έφτασαν τις 50, 60 την ημέρα. Η συμφωνία είναι δύσκολη γιατί εμείς πρέπει να εξετάζουμε τα αιτήματα ασύλου ένα προς ένα για αυτό και υπάρχει συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής του Αιγαίου και κάνουμε ο,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν 24 ώρες, δυστυχώς δεν είχαμε μεγάλο αριθμό επιστροφών αλλά πιστεύω ότι ο ρυθμός θα επιταχυνθεί», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αλ. Τσίπρας: Το τζάμπα και το αεριλίκι στα κανάλι πέθανε

Με ιδιαίτερη ένταση απάντησε στη σχετική ερώτηση για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στους τηλεοπτικούς σταθμούς, λέγοντας πως "ουδείς έκλαψε" για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και κανείς δεν έκανε τότε κινητοποιήσεις, ενώ τώρα κάποιοι "χύνουν κροκοδείλια δάκρυα".

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα - κίνητρα για να μη χαθούν θέσεις εργασίας από τους σταθμούς που κλείνουν και οι εργαζόμενοι αυτοί να απορροφηθούν στους δύο νέους σταθμούς. Αλγεινή εντύπωση πάντως δημιούργησε το έντονο ύφος προς τη δημοσιογράφο του Alpha που έκανε την ερώτηση καθώς ο πρωθυπουργός της είπε: "Δεν είστε η μόνη που χάνει τη δουλειά της", ισχυριζόμενος πως όταν απολύονταν άλλοι εργαζόμενοι διαφορετικών κλάδων οι τηλεοπτικοί σταθμοί αδιαφορούσαν.

Σε δεύτερη ερώτηση από δημοσιογράφο του Star που επίσης δεν εξασφάλισε άδεια, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν είναι οι μοναδικοί που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και άρα το πρόβλημά τους δεν είναι σημαντικότερο από κάποιους άλλους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα κανάλια τα κλείνουν επί της ουσίας οι ιδιοκτήτες τους που πραγματοποιώντας επιχειρηματικούς τακτικισμούς δεν ήθελαν να δώσουν χρήματα.

«Όσοι θέλησαν μπήκαν στον διαγωνισμό και έδωσαν μεγάλες προσφορές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είπε πως το θέμα δεν είναι μόνο ποσοτικό, δηλαδή πόσα χρήματα θα μπουν στο ταμείο, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τελειώσει με τη ρύθμιση και τους κανόνες του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Στρέφοντας τα "πυρά" του κατά του κ. Μητσοτάκη είπε πως ο κ. Μαρινάκης έδωσε "όσα τρία Champions League" και ο πρόεδρος της ΝΔ, προαναγγέλλει "τζάμπα άδειες" όταν αναλάβει την κυβέρνηση.

Έκανε έκκληση στην αντιπολίτευση να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, να παραδεχθεί ότι ήταν ατόπημα η υποστήριξη συμφερόντων από μέρους της και να συναινέση στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Για τις αποκρατικοποιήσεις παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, ο πρωθυπουργός απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και αρκέστηκε να πει πως οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και πάντοτε με βάση το δημόσιο συμφέρον.

Όπως τόνισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε μια συμφωνία που ορίζει πως τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις πηγαίνουν στον «κουβά» του χρέους και για αυτό τον λόγο προσπαθεί να πάρει οφέλη στο επίπεδο των επενδύσεων από επαναδιαπραγμάτευση

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση δεν θα εκχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, ωστόσο στο πλαίσιο της αγοράς θα πρέπει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ