ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιάνι Πιτέλα: Nα δοθεί τέλος στις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη

Τζιάνι Πιτέλα: Nα δοθεί τέλος στις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη

Με «πραγματικό παζάρι » παρομοίωσε τις συζητήσεις για το Brexit, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο.

Μετά τους οδυρμούς και τις κραυγές ανησυχίας των πρώτων ημερών, δήλωσε, δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο για την ώρα, καμία επιλογή ή απόφαση. «Για το λόγο αυτό, η σύνοδος της Μπρατισλάβα (16-17 Σεπ.) κινδυνεύει να αποδειχθεί κενή ουσίας. Χωρίς περιεχόμενο για το θέμα του Brexit.

Ετσι, κατά την άποψη του αρχηγού των σοσιαλιστών, η αυριανή ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

«Περιμένουμε να είναι μια δυνατή ομιλία που θα αφήσει εποχή, ώστε ν' ακουστεί η φωνή της Ευρώπης και να έχει όραμα» τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήματα για το τι ακριβώς περιμένει από την παρέμβαση αυτή του κ. Γιούνκερ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών εξήγησε :

«Ο κ. Γιούνκερ γνωρίζει τις προτεραιότητές μας. Θέλουμε απαντήσεις για την οικονομία, την απασχόληση, την ενίσχυση του προγράμματος επενδύσεων Γιούνκερ, με διπλασιασμό των κεφαλαίων και την ισχύ του έως το 2019.

Θέλουμε να ξεπεραστούν οι κανόνες που τα τελευταία χρόνια χτύπησαν ανελέητα τις πλέον αδύναμες ζώνες, αρχίζοντας από την ανατολική Ευρώπη, κατεβαίνοντας στην Ελλάδα και φθάνοντας έως και την Ιταλία.
Θέλουμε τη χρηματοδότηση έργων υψηλού ρίσκου, διαφορετικά ποια η ανάγκη για αυτό το είδος ευρωπαϊκών επενδύσεων, αφού θα μπορούσαμε κάλλιστα να περάσουμε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Θέλουμε επίσης μια χαλάρωση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και να ανοίξει ο κ. Γιούνκερ το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας» υπογράμμισε.

Θέλουμε τη σύσταση μιας κοινωνικής ατζέντας που να δίνει προτεραιότητα στην προστασία των πιο αδύναμων.

Θέλουμε μια οδηγία που θα καλύπτει τους εργαζόμενους χωρίς απασχόληση και να ερευνήσει ο κ. Γιούνκερ τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης για την ανεργία».

Ο κ. Πιτέλα, εξήγησε επίσης ότι ο ίδιος και η ομάδα του, έχουν μείνει κατάπληκτοι «μπρος στην πεισματική εμμονή των συναδέλφων του ΕΛΚ, του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Σόϋμπλε, που επιμένουν στην τυφλή λιτότητα χωρίς την παραμικρή παραλλαγή».
Θα πρέπει να μιλήσουμε για την ανάπτυξη και την απασχόληση όχι για τη λιτότητα, υπογράμμισε.

Σήμερα θέλουμε εναλλακτικές προτάσεις και όχι τις προτάσεις του ΕΛΚ με τις οποίες δεν συμφωνούμε, τόνισε ο κ. Πιτέλα
Ελπίζουμε ότι ο κ.Γιούνκερ θα επιλέξει τη σωστή πλευρά, αυτή της ανάπτυξης, κατέληξε.

Σε ερώτημα σχετικά με τη συνάντηση κορυφής των χωρών του Νότου στην Αθήνα, και την εντύπωση ορισμένων ότι πρόκειται για μια ένωση κατά της δημοσιονομικής πειθαρχίας που τηρούν οι χώρες του Βορρά, ο κ. Πιτέλα απάντησε :

«Δεν πρόκειται για μια ένωση που είναι κατά, πρόκειται για μια ένωση που δημιουργήθηκε για να βρει διαφορετικές απαντήσεις, στις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές. Διαφορετικές από αυτές που είχαν δοθεί επί προεδρίας Μπαρόσο στην Κομισιόν.

Για μας είναι ένας ξεκάθαρος ο διαχωρισμός ανάμεσα στην πολύ φιλελεύθερη περίοδο της εποχής Μπαρόσο, την περίοδο λιτότητας πάντα επί Μπαρόσο και στη νέα περίοδο Γιούνκερ.

Τα μέτρα λιτότητας ζημίωσαν την οικονομία και απογοήτευσαν τους πολίτες για την ΕΕ, αυτό πλέον είναι καταφανές. Οι ηγέτες του Νότου δεν συναντήθηκαν για να αντισταθούν στην κα Μέρκελ, αλλά για να βρουν σημείο συναίνεσης και κοινές προτάσεις, και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει και η κα Μέρκελ, κατέληξε ο κ. Πιτέλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ