ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου ετοιμάζεται για τις κρίσιμες συνόδους σε Μπρατισλάβα και Νέα Υόρκη

Το Μαξίμου ετοιμάζεται για τις κρίσιμες συνόδους σε Μπρατισλάβα και Νέα Υόρκη
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει στην Νέα Υόρκη σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην διάρκειά της μάλιστα δεν αποκλείεται να συζητηθούν διεξοδικά και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, πέραν του ζητήματος του μεταναστευτικού που αποτελεί και το κεντρικό θέμα της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός την Δευτέρα θα μιλήσει για το προσφυγικό στον ΟΗΕ συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ με την Άνγκελα Μέρκελ.

Τσίπρας και Μέρκελ θα συναντηθούν σήμερα στην Μπρατισλάβα όπου και πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το μεταναστευτικό το οποίο εξακολουθεί να απασχολεί έντονα την γερμανική πλευρά ως προς την αντιμετώπισή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό του τηλεφώνημα με την Γερμανίδα καγκελάριο βρήκε την ευκαιρία να ενημερώσει την κ. Μέρκελ για την πρόσφατη ευρωμεσογειακή σύνοδο της Αθήνας λέγοντάς της μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται για μία διασπαστική κίνηση εντός της Ευρώπης αλλά για μία πρωτοβουλία που θέλει να ενώσει και να προτάξει λύσεις για μία καλύτερη ΕΕ.

Οι πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν πως η Άνγκελα Μέρκελ δεν έβγαλε κάποια δυσαρέσκεια στο τηλεφώνημα και ότι περιορίστηκε να πει ότι κατανοεί τους στόχους της πρωτοβουλίας. Πάντως μιλώντας σε άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους σύμφωνα με πληροφορίες έχει πει ότι δεν θα επιτρέψει να αφήσουν διαλυτικά φαινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Οι δύο είχαν εκτενή συνομιλία για το προσφυγικό και συμφώνησαν πως πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Στα 45 λεπτά που κράτησε η συζήτηση Τσίπρα-Μέρκελ, η καγκελάριος απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Πάντως, το Μαξίμου εξακολουθεί να εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας εκφράζοντας την πεποίθηση πως έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Κύκλοι της κυβέρνησης την ίδια ώρα επιμένουν πως εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις ή άλλες εμπλοκές περί τα τέλη Οκτωβρίου μπορεί να ολοκληρωθεί και η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ