ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Λύσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου

Κατρούγκαλος: Λύσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

«Στην επερχόμενη διαπραγμάτευση οι λύσεις που θα δοθούν θα είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα αφορούν την επιστροφή των μεταρρυθμίσεων αυτών που ξαναγυρίζουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, θέλοντας να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα «στους σημαιοφόρους του νεοφιλελευθερισμού», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Πρακτικά, όπως είπε, αυτό σημαίνει επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Παράλληλα, με τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται σήμερα στη Συνάντηση Κορυφής στην Μπρατισλάβα», είπε, «στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει κοινωνική, δεν θα γίνει, όπως θέλουν μερικοί, μία αγορά ελεύθερη που θα μοιάζει με τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα».

Ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε και την μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη του συνεδρίου, εξαιτίας των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από το Ζάππειο Μέγαρο, λέγοντας πως «και αυτές οι δυνάμεις είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί άλλο να αντέξει αυτόν το συνδυασμό σκληρής λιτότητας και φτωχοποίησης των τελευταίων δεκαετιών.

2594037

«Ο λόγος που διοργανώνουμε το συνέδριο είναι γιατί εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη. Γιατί, αν η Ευρώπη χάσει την ψυχή της, που είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θα πάψει να είναι Ευρώπη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί» τόνισε.

Πηγή:(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Και συνέχισε: «Έχουμε καλέσει τις δυνάμεις του κόσμου της εργασίας, αυτούς που είναι με το 99% και όχι αυτούς που είναι με το 1% που ευνοείται από τον κυρίαρχο έως σήμερα νεοφιλελευθερισμό. Έχουμε καλέσει, επίσης, τον υπουργό της Πορτογαλίας και τον υπουργό της Αυστρίας σε μία συμβολική κίνηση που δείχνει ότι δεν πρόκειται για έναν διαχωρισμό Βορρά-Νότου. Είναι εδώ η ηγεσία των ευρωπαϊκών συνδικάτων».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε απολύτως ανακριβή τα δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι απορρίφθηκε από τους εκπρόσωπους των δανειστών το σχέδιο για το «πάγωμα» των οφειλών.

«Ισχύει η χθεσινή μου δήλωση στην έξοδό μου από τη διαπραγμάτευση, που είπα ότι οι δανειστές συσχετίζουν το θέμα αυτό με τις άλλες προτάσεις της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η σχετική διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τηλεδιάσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ