ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας προς ομογενείς μαθητές: «Να είστε περήφανοι που είστε Έλληνες»

Τσίπρας προς ομογενείς μαθητές: «Να είστε περήφανοι που είστε Έλληνες»
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρας στο ελληνοαμερικάνικο σχολείο στην Αστόρια «Άγιος Δημήτριος», την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 EUROKINISSI/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ομογενειακό σχολείο «Άγιος Δημήτριος» –το μεγαλύτερο ελληνοαμερικανικό σχολείο– στην Αστόρια.

Τον πρωθυπουργό συνόδευε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μαθήτρια του σχολείου προσφώνησε τον Αλέξη Τσίπρα με τα λόγια «ο μαθητόκοσμος του σχολείου μας, οι αυριανοί πολίτες, σας ευχόμαστε ολόψυχα κουράγιο και πολύ δύναμη για να εκπληρώσετε το έργο σας».

«Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή σας και για τα υπέροχα τραγούδια με τα οποία μας κάνατε να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε όχι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους της Ομογένειας που με μεράκι, ιδιαίτερη επιμέλεια και πείσμα έχουν για πολλά χρόνια καταφέρει να κρατήσουν όρθια την κοινότητα, την μεγαλύτερη ομογενειακή κοινότητα που βρίσκεται εδώ στις ΗΠΑ, στην Αστόρια, στη Νέα Υόρκη», είπε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.

«Θέλω επίσης να πω ότι είναι πολύ συγκινητικό να βλέπει κανείς ότι Έλληνες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς κρατούν την Ελλάδα βαθιά μες στην ψυχή τους, την νοιάζονται ίσως και περισσότερο από εμάς που μένουμε στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν την δυνατότητα να μαθαίνουμε τα νέα παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, να ακούμε την γλώσσα, την μουσική, να ζούμε τον πολιτισμό και τα έθιμα».

«Σήμερα, εδώ ακούσαμε μουσική του Χατζιδάκι που έγραψε και αυτός πολύ σημαντικά τραγούδια και μουσική που είναι από τις σημαντικότερα έργα που θα μπορούσε κανείς να είναι περήφανος που ανήκουν στον ελληνικό πολιτισμό», είπε ο πρωθυπουργός (σ.σ. το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει αναφορά στα έργα του Μάνου Χατζιδάκι «Reflections» και «Χαμόγελο της Τζοκόντας»).

Η μαθητική χορωδία του σχολείου υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό με τα τραγούδια «Έλα πάρε μου την λύπη» των Νίκου Γκάτσου και Μάνου Χατζιδάκι, «Κάθε κήπος» (από την Οδό Ονείρων του Μάνου Χατζιδάκι) και «Πόσα γράφει η αγάπη ακόμα» των Δήμητρα Γαλάνη και Λίνας Νικολακοπούλου.

Τσίπρας χορωδία Αστόρια 2016 09 22 Bonetti 2597980

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ελληνοαμερικάνικο σχολείο «Άγιος Δημήτριος» στην Αστόρια - Πηγή: EUROKINISSI/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

«Σας εύχομαι να αποκτήσετε γνώση»

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ελληνικός πολιτισμός έχει βαθιές ρίζες αιώνων «και αυτό δεν το σηματοδοτούν μόνο οι εικονογραφήσεις που έχετε στην κεντρική αίθουσα του Πολιτιστικού σας Κέντρου» (σ σ. εικονογραφήσεις του Παρθενώνα και της Αγίας Σοφιάς), υπογραμμίζοντας ότι «ο ελληνικός πολιτισμός είναι η Ελλάδα, αλλά έχει παρελθόν και μέλλον, έχει συνέχεια».

Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στα νέα παιδιά ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως γνωρίζει ότι είναι συνεχιστές εκείνης της παράδοσης, όπου κάθε ελληνική οικογένεια, χρόνια τώρα, «έχει ένα μεράκι, έναν καημό: να σπουδάσουν τα παιδιά και να γίνουν καλύτεροι από τους γονείς».

Και αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα που έχει οδηγήσει την Ελλάδα να έχει σε όλο τον κόσμο παιδιά, σπουδαίους επιστήμονες και ανθρώπους. Αυτήν την ιδιαιτερότητα πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε. Τα τελευταία χρόνια η κρίση έχει οδηγήσει, όπως τους γονείς σας και τους παππούδες σας, ξανά νέους ανθρώπους, αυτή την φορά υψηλά μορφωμένους και εξειδικευμένους στο εξωτερικό και έχουν έλθει και εδώ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι για μένα η κινητήριος δύναμη της προσπάθειάς μας να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα.

Είπε, επίσης, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το δυναμικό αυτό των νέων επιστημόνων, προσθέτοντας πως στο συγκεκριμένο σχολείο υπάρχει μια πολύ καλή παράδοση υψηλών επιτυχιών και συνέχισης των σπουδών στα καλύτερα πανεπιστήμια.

«Σας εύχομαι να συνεχίσετε αυτήν την παράδοση, να γίνετε επιστήμονες, να αποκτήσετε γνώση, η γνώση είναι το σημαντικότερο εφόδιο στη σύγχρονη δύσκολη και ανταγωνιστκή εποχή», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στους μαθητές ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι για την Ελλάδα, όχι μόνο για τον πολιτισμό και την ιστορία της, αλλά γιατί «η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές και παναθρώπινες αξίες, από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, τη γέννηση της Δημοκρατίας έως και σήμερα, αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο που έχει χαθεί, αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης στην μεγάλη προσφυγική κρίση».

Οι παππούδες σας, οι γονείς σας, ήλθαν μετανάστες και πολλοί άλλοι, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, εδώ στις ΗΠΑ. Η δεύτερή σας πατρίδα –η Αμερική– άνοιξε τις αγκαλιές της γι’ αυτούς, τους ενέταξε, τους έκανε ισότιμα μέλη της αμερικανικής κοινωνίας και σε πολλούς από αυτούς έδωσε την δυνατότητα να είναι σήμερα πολύ σημαντικοί άνθρωποι, είτε στην πολιτική, είτε στις επιστήμες, είτε στις επιχειρήσεις. Εμείς σήμερα προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτό το ανθρώπινο πρόσωπο και να ανταποδώσουμε σε πρόσφυγες και μετανάστες άλλων εθνών και άλλων θρησκειών, αυτό που σε μας έδειξε πριν από πολλά χρόνια η δεύτερή σας πατρίδα, η Αμερική.

«Αυτές τις παναθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς εκπροσωπεί η παλιά και σύγχρονη Ελλάδα και γι’ αυτές πρέπει να είστε υπερήφανοι, και γι’ αυτό πρέπει να είστε υπερήφανοι που είστε Έλληνες και σας ζητώ να κρατήσετε βαθιά μες στην ψυχή και στην καρδιά σας την Ελλάδα, όπως το κάνατε τόσο καιρό», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.

Τον πρωθυπουργό προσφώνησαν επίσης ο διευθυντής του σχολείου Αναστάσιος Κουλουρμάτης και ο πρόεδρος επί πολλές δεκαετίες της σχολικής επιτροπής Νίκος Ανδριώτης.

Ο διευθυντής του σχολείου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να διατηρηθούν και να καλλιεργηθούν ήθη, έθιμα, γλώσσα, κουλτούρα, ιστορία και θρησκεία, ενώ ο κ. Ανδριώτης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε δύσκολος λαός, αλλά είμαστε και φιλότιμος λαός. Από το υστέρημά μας, γι’ αυτά τα βλαστάρια της τρίτης γενιάς κρατάμε όρθια το σχολείο και την κοινότητα. Αν καταφέρετε να αγγίξετε αυτό το φιλότιμο, ήδη είναι μια επιτυχία».

Τέλος, τον πρωθυπουργό προσφώνησε και ο ιερατικός προϊστάμενος π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ