ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στον ΟΗΕ: Χρειαζόμαστε να αφήσουμε τη λιτότητα πίσω

Τσίπρας στον ΟΗΕ: Χρειαζόμαστε να αφήσουμε τη λιτότητα πίσω
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλά στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Eduardo Munoz

"Μερικές φορές παρά τις προσπάθειες που γίνονται στην οικονομία οπισθοχωρούμε, όμως η γενική κατεύθυνση είναι να προχωρούμε μπροστά", ήταν μία από τις φράσεις του πρωθυπουργού στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της 71ης Γενικής Συνέλευεσης του ΟΗΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σ’ αυτά τα πισωγυρίσματα μιλώντας (τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδος) στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου και κατέθεσε για μία ακόμη φορά την αισιοδοξία του πως η χώρα έπειτα από επτά ταραγμένα χρόνια ύφεσης βγαίνει πλέον από την βαθύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση στην μεταπολεμική της ιστορία.

Συγχρόνως, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, καλώντας τους εταίρους να οριστικοποιήσουν τα μέτρα για την ελάφρυνσή του ώστε η χώρα να βγει στις αγορές. «Χρειαζόμαστε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο αφήνοντας την λιτότητα πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Το γεγονός πως η χώρα βγαίνει σιγά σιγά από την κρίση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αποδεικνύει πως μία χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της σε έξι χρόνια και είδε τα επίπεδα της ανεργίας να εκτοξεύονται μπορεί να σταθεί στα πόδια της «και να δημιουργήσει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που συγχρόνως θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη και θα ξεμπερδεύει με τις αμαρτίες του παλιού κατεστημένου, την διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις , όπως επίσης και παρασιτικές επιχειρηματικές πρακτικές».

Παρότρυνση στους εταίρους

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις σοβαρές κοινωνικές συνέπειες που η παρατεινόμενη κρίση επιβάλλει στην κοινωνία και συγχρόνως και ανέφερε πως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η μείωση της ανεργίας στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα –το ταχύτερο δυνατόν– μέσω ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που αξιοποιεί τις δυνατότητες του πολύ καλά εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η κυβέρνησή του προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έχοντας ως μέριμνα την προστασία του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Παροτρύνουμε τους εταίρους μας να προχωρήσουν με την οριστικοποίηση των μέτρων για την μείωση τους χρέους, ώστε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών», ανέφερε στην ομιλία του. Δίνοντας έμφαση στο ότι έχουν εκδηλωθεί ήδη τα πρώτα σημάδια πως ο σχεδιασμός έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς –κάτι που αντανακλάται στην επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την σταδιακή μείωση της ανεργίας, τις θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό τομέα και το ζωντανό ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό.

Tsipras UN screen 2016 09 22T225820Z 1091727761 S1BEUCVQXOAA RTRMADP 3 UN ASSEMBLY

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Eduardo Munoz

«Η πρόκληση της διαχείρισης των προσφυγικών ροών είναι παγκόσμια»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση σημειώνοντας πως συγχρόνως με την μεγάλη οικονομική πρόκληση ο ελληνικός λαός βρέθηκε αντιμέτωπος και με την μεγάλη πρόκληση της διαχείρισης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Μία πρόκληση που, όπως επανέλαβε πολλές φορές κατά την παρουσία του στην Νέα Υόρκη, είναι παγκόσμια και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο συλλογικά και στην βάση των αξιών μας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως από πέρυσι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Από αυτούς περίπου 60 χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σήμερα «αφού τα βόρεια σύνορά μας αποκλείστηκαν εξαιτίας μονομερών ενεργειών άλλων χωρών».

Συγχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στην τεράστια –όπως είπε– πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη με «ισχυρές ξενοφοβικές δυνάμεις αυξανόμενες να προωθούν την δική τους ατζέντα».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειαζόμαστε μία δίκαιη βιώσιμη λύση στην Κύπρο που μπορεί να βάλει τέλος στο αδιέξοδο και εξαρτημένο παρελθόν στο νησί.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε πως υποστηρίζουμε σταθερά μία κοινά αποδεκτή σύνθεση ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ