ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: «Υπάρχουν όροι για τις τρίτες χώρες που συμμετέχουν στο SAFE και μας κατοχυρώνουν πλήρως»

Μαρινάκης: «Υπάρχουν όροι για τις τρίτες χώρες που συμμετέχουν στο SAFE και μας κατοχυρώνουν πλήρως»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

INTIME NEWS

Στο αμυντικό πρόγραμμα SΑFE που ψήφισε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση και στις δικλείδες ασφαλείας που περιλαμβάνει για τη συμμετοχή τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.  

«Υπάρχει ρητός όρος, ούτως ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμάχων, γενικός όρος και ρητός όρος, τον οποίον μπορούμε να επικαλεστούμε και μάλιστα είναι το άρθρο 16 του Κανονισμού SAFE σχετικά με τους κανόνες επιλεξιμότητας εταιρειών και οντοτήτων τρίτων χωρών, ως προϋπόθεση η συνεκτίμηση των συμφερόντων ασφαλείας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών - μελών», είπε χαρακτηριστικά.

«Άρα υπάρχει ρητός όρος, πέραν της απαραίτητης ύπαρξης ομοφωνίας και σε επίπεδο εταιρειών, όχι μόνο σε επίπεδο κρατών. Άρα αυτό είναι καθαρό και προβλέπεται -σας είπα- και από το άρθρο 16… Άρα είναι καθαρό, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος», πρόσθεσε.

«Και το ξαναλέω, όλα αυτά μπήκαν συνολικά και ειδικά το ζήτημα της ομοφωνίας μετά από ενέργειες της ελληνικής πλευράς, χωρίς να ήταν αυτή η πλειοψηφούσα άποψη των υπολοίπων κρατών - μελών της Ευρώπης. Γιατί δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον κόσμο. Όμως καταφέραμε και μπήκε αυτό το οποίο μας συνέφερε και μας κατοχυρώνει πλήρως», κατέληξε.