ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε επαγρύπνηση η Αθήνα: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων σε Ισραήλ και Ιράν

Σε επαγρύπνηση η Αθήνα: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων σε Ισραήλ και Ιράν

Μέγαρο Μαξίμου

TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η Αθήνα για τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ισραήλ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Στις 6 το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα από τη Σουηδία, ώστε να αξιολογηθούν οι εξελίξεις. Η Αθήνα συστήνει ψυχραιμία προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Προτεραιότητα της Αθήνας είναι η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στο Ισραήλ, στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή.

Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει ήδη τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για την ασφάλεια των Ελλήνων στην περιοχή.

«Προφανώς ενημερώθηκαν οι ελληνικές διπλωματικές αποστολές στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής και ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές με τους Έλληνες που ζουν σε αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει κάποιος βοήθεια για να φύγει από το Ισραήλ.

Στη σχετική ανακοίνωση που έχει εκδώσει η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ, ζήτησε από τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε μία σχετική φόρμα για λόγους ασφαλείας.

Πόσοι Έλληνες βρίσκονται σε Ισραήλ και Ιράν

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι μέχρι στιγμής σε Ισραήλ - Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη, βρίσκονται περίπου 4.500 Έλληνες, μέλη οικογένειας ή επισκέπτες. Στην Τεχεράνη βρίσκονται περί τους 50 – 60 Έλληνες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, συνιστά στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να παραμείνουν σε ασφαλές μέρος, πλησίον καταφυγίου, και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών. Η σύσταση ισχύει πλέον και για τις μετακινήσεις σε Ιεροσόλυμα, Δυτική Όχθη και Ιράν.

Ο εναέριος χώρος του Ισραήλ είναι κλειστός και δεν πραγματοποιούνται, επί του παρόντος, πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ben Gurion. Κλειστός είναι και ο εναέριος χώρος της Ιορδανίας.

Η Αθήνα δια στόματος του Γιώργου Γεραπετρίτη καλεί σε ευρεία συμμαχία για την αποτροπή γενικευμένης σύγκρουσης.