ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισπανία: Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ

Ισπανία: Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ
O αρχηγός των ισπανών σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ μιλά σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά του κόμματός του στη Μαδρίτη, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Susana Vera/File Photo

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ (Pedro Sachez) υπέβαλε την παραίτησή του, μετά την ήττα του στη ψηφοφορία που διεξήχθη στην ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος.

Την είδηση έδωσε στενό του σύμβουλος στο Γαλλικό Πρακτορείο και μια κομματική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

«Πίστευα πάντα ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπρεπε να προσφέρει μια εναλλακτική, δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατόν... Υποβάλλω την παραίτησή μου. Ήταν τιμή μου», φέρεται να δήλωσε ο Σάντσεθ σε στελέχη του κόμματός του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

Τα στελέχη του PSOE συνεδρίασαν σήμερα για να αποφασίσουν εάν θα αποπέμψουν τον Σάντσεθ, ενέργεια που θα άνοιγε τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, σηματοδοτώντας το τέλος του πολιτικού αδιεξόδου των τελευταίων εννέα μηνών.

Ο 44χρονος πολιτικός ανακοίνωσε την παραίτησή του αφού καταψηφίστηκε, καθώς οι αντίπαλοί του τάχθηκαν υπέρ της άρσης του βέτο εκ μέρους των Σοσιαλιστών με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι (Mariano Rajoy).

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Σάντσεθ βρισκόταν σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Ραχόι, προκαλώντας την αντίδραση της παλιάς φρουράς του PSOE που επιθυμούσε άρση του πολιτικου αδιεξόδου και ψήφο ανοχής στον συντηρητικό πρωθυπουργό.

Η σύγκρουση των δύο πολιτικών ηγετών είχε εμποδίσει τις απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο είχε κερδίσει τις περισσότερες ψήφους στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά –με μειωμένα τα ποσοστά του– δεν κατάφερε να συγκεντώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Sanchez investitura 2016 10 01T184439Z 861232351 S1BEUENARVAA RTRMADP 3 SPAIN POLITICS SOCIALISTS

Ο Πέδρο Σάντσεθ παρακολουθεί τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς τον Μαριάνο Ραχόι στο ισπανικό κοινοβούλιο, την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 - REUTERS/Juan Medina/File Photo

Υποχρεώνοντας τον Σάντσεθ να αποχωρήσει, οι αντάρτες του κόμματος ελπίζουν να βρεθεί ο τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση, περιλαμβανομένης της επιλογής της αποχής των Σοσιαλιστών από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μαριάνο Ραχόι.

Αυτή η κίνηση θα επέτρεπε στον τελευταίο να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, καταλαμβάνοντας τον πρωθυπουργικό θώκο για δεύτερη θητεία.

Oι εσωκομματικοί του αντίπαλοι πίεζαν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών να άρει το βέτο του. Του καταλόγιζαν, επίσης, τις κακές επιδόσεις του κόμματος στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Αντιθέτως, οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι ήταν προτιμότερο το PSOE να εγείρει προσκόμματα στο Λαϊκό Κόμμα, ακόμα και αν αυτό ισοδυναμούσε με παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο.

«Οι υποστηρικτές της ανάθεσης σχηματισμού κυβέρνησης στο Λαϊκό Κόμμα επιβλήθηκαν στους κόλπους του PSOE», έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας (Pablo Iglesias Turrión).

Ο Σάντσεθ εξέταζε εδώ και πολλές εβδομάδες το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τους Podemos.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία έως τα τέλη Οκτωβρίου, θα προκηρυχθούν τρίτες εθνικές εκλογές για τον προσεχή Δεκέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ