ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα «μαχαίρια» κυβέρνηση - αντιπολίτευση για τις παραιτήσεις στο ΣτΕ

Στα «μαχαίρια» κυβέρνηση - αντιπολίτευση για τις παραιτήσεις στο ΣτΕ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Νέο επεισόδιο καταγράφεται από το πρωί της Τετάρτης στο τοπίο των τηλεοπτικών αδειών. Δύο δικαστικοί που συμμετείχαν στις διαδικασίες, παραιτήθηκαν από το συνδικαλιστικό τους όργανο εξαπολύοντας «πυρά» κατά του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του ΣτΕ για τη ματαίωση της διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες εξαιτίας «του κλίματος που επιχειρείται να διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις».

 

Οι παραιτήσεις πυροδότησαν αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να υπογραμμίζει «την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη» και το Μαξίμου να απαντά ότι «είναι προφανές το ποιος επιχειρεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη».

ΝΔ: Δεν θα επιτρέψουμε υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «εδώ και καιρό η Νέα Δημοκρατία επανειλημμένα έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Για τις σοβαρές δυσλειτουργίες, τις περίεργες μεθοδεύσεις και τις απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτήν».

«Η σημερινή παραίτηση δύο Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επιβεβαιώνει και ενισχύει ακόμα περισσότερο τις έντονες αυτές ανησυχίες μας. Ανησυχίες που για ακόμα μία φορά υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Κόμματος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη χθεσινή δημόσια παρέμβασή του.

Είναι θέμα δημοκρατικής ευθύνης και καθήκοντος για τη Νέα Δημοκρατία να μην επιτρέψει οποιασδήποτε μορφής υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης» τόνισε.

Μαξίμου: Το ποιος επιχειρεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, είναι προφανές

Άμεση ήταν η απάντηση στη ΝΔ από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Η ακαριαία αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην παραίτηση δύο δικαστικών από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αλλά και τα όσα ανέφερε εχθές στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, καθιστούν σαφές, ακόμα και στον πλέον ανυποψίαστο πολίτη, το ποιος προσπαθεί, με κάθε μέσον και τρόπο, να επηρεάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η παραίτηση των δύο αντιπροέδρων

Μπαράζ εξελίξεων πυροδότησε η απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου να αναβάλει τη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υπέβαλαν την παραίτησή τους από την Ένωση Δικαστικών των Συμβούλων Επικρατείας. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το συνδικαλιστικό όργανο των Δικαστικών του ΣτΕ. Στις επιστολές τους στρέφονται τόσο κατά της απόφασης του προέδρου όσο και κατά των συναδέλφων τους που τάχθηκαν με το μέρος του κ. Σακελλαρίου.

Ο κ. Ράμμος στην επιστολή του αναφέρει ότι «οι λόγοι ματαιώσεως της Ολομέλειας που επικαλέστηκε τόσο ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κ. Νίκος Σακελλαρίου, όσο και η Ένωση των Δικαστών του ΣτΕ σε ανακοίνωση της την ημέρα εκείνη, με την επίκληση του "κλίματος που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις", συνιστούν "μέγα ατόπημα"».

«Η άποψη ότι το Δικαστήριο ή ο κάθε δικαστής στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων μπορεί να παραιτηθεί και να απέχει έστω και προσωρινά, αλλά πάντως επ΄ αόριστον, από την επιτέλεση του θεσμικού συνταγματικού του καθήκοντος, που δεν είναι άλλο από το να τέμνει αδιατάρακτο τις ενώπιον του αγόμενες διαφορές έτσι ώστε να επιλύονται οι αμφισβητήσεις που διαπερνούν την κοινωνία με την αυθεντία της δικαστικής λειτουργίας όταν έχει αναπτυχθεί - και μάλιστα εκτός δικαστηρίου – κλίμα έντασης, είναι πρωτοφανής» σημειώνει και προσθέτει:

Η άποψη με άλλα λόγια, που δέχεται ότι το Δικαστήριο αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως, ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ΄ αόριστον τη διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος ( το οποίο βεβαίως το Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει) συνιστά κατά τη γνώμη μου αρνησιδικία. Τί θα λέγαμε αν ένας βοηθός εισηγητής αρνιόταν να καταθέσει προεισήγηση η ένας Σύμβουλος αρνιόταν να καταθέσει εισήγηση επικαλούμενος ότι λόγω κλίματος δεν μπορεί να ασκήσει με νηφαλιότητα τα καθήκοντά του;.

Από την πλευρά της, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σε γραπτή δήλωση της τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «με την ανακοίνωση της Ενώσεως που αποδοκιμάζει τα "όσα αντίθετα αναφέρονται στο τύπο" με βάση όχι τη δική του αντίληψη για τα πράγματα αλλά την ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη φορά, κατά την αντίληψή μου, σε γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου».

«Το συγκεκριμένο ατόπημα πλήττει καίρια τον θεσμικό ρόλο της Ενώσεως και σηματοδοτεί αλλαγή στη μακρόχρονη πορεία της, από ανεξάρτητο όργανο έκφρασης γνώμης του συνόλου των μελών του Δικαστηρίου, σε διοικητική υπηρεσία» συνεχίζει η κυρία Σακελλαροπούλου.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη συγκαλείται εκτάκτως γενική συνέλευση των μελών για να εκλεγεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Την Παρασκευή διακόπηκε η διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, έπειτα από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του προέδρου του δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣτΕ για την ματαίωση της διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες:

«Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Διαβάστε επίσης:

Διακόπηκε μετά από ένταση η διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ